Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
soczewica (sucha)150 gramów
bakłażan 350 gramów
czerwona cebula 1 sztukostra
czerwona papryka 1 sztuk
pietruszka 0,5 pęczek
oliwa 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Gotujemy
soczewicę, aż będzie miękka (ok. 18 min), solimy ją pod koniec gotowania).
Bakłażana kroimy w niedużą kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami
soli, mieszamy, by
sól oblepiła wszystkie kawałki i odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, z
papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, smażymy
cebulę i
paprykę, aż
cebula lekko się zrumieni.
Bakłażana płuczemy z
soli, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 7-10 min, aż zmięknie. Dodajemy ugotowaną
soczewicę, wszystko razem dusimy jeszcze minutę, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy posiekaną
natkę i dokładnie mieszamy.Autor: natassjaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.
Kasze weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: