ßßß Cookit - przepis na Serniczek na zimno

Serniczek na zimno

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
andruty prostokątne 4 sztuk
żelatyna 8 łyżek deserowych
twarożek waniliowy 500 gramów
jogurt naturalny 500 gramów
cukier 125 gramów
śmietana kremowa 300 gramów
galaretka rubinowa 1 sztuk
sok z borówek 100 mililitrów
marcepan 125 gramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
borówki konserwowe 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Na dnie kwadratowej formy o wymiarach 24x24cm ułożyć andruty. Utrzeć twaróg z jogurtem oraz 75g cukru. Rozpuścić żelatynę i wymieszać z 3 łyżkami masy serowej, a potem z pozostałą masą. Wstawić do lodówki.
Ubić śmietanę i 150g dodać do tężejącego kremu. Masę wyłożyć na spód waflowy i wstawić n a3 godziny do lodówki.
Galaretkę wymieszać z 25g cukru i połączyć z sokiem borówkowym lub nektarem wiśniowym. Dodać 125 ml wody, mieszając, zagotować. Tężejącą galaretkę wyłożyć łyżką na masę serową. Chłodzić 30 minut.
Zagnieść marcepan z łyżką cukru pudru i rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem. Wyciąć gwiazdki. Jedną stronę gwiazdek skropić wodą i posypać resztą cukru.
Schłodzone ciasto udekorować podłużnymi wzorami z ubitej śmietany, marcepanowymi gwiazdkami oraz borówkami ze słoika.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12955/Serniczek-na-zimno