ßßß Cookit - przepis na Makaron w sosie śmietanowo - koperkowym

Makaron w sosie śmietanowo - koperkowym

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Danie uwielbiane przez moją 14 miesięczną córkę ;) Jeśli ktoś nie uznaje przypraw ani kostek w potrawach dla dzieci sos można zrobić na wywarze z własnego rosołu a kurczaka doprawić ziołami ;)
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron 3 łyżek stołowych
filet z kurczaka 1 sztuk
śmietana 18 % 3 łyżek stołowych
kostka rosołowa drobiowa 1 kostek
mąka 3 łyżek stołowych
woda 2,5 szklanek
koperek 1 pęczek
przyprawa do mięsa według uznania
Wykonanie:
W ok 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową, następnie dodajemy posiekany koperek (cały pęczek) gotujemy przez chwilę. Odlewamy trochę wywaru i mieszamy ze śmietaną, dolewamy do reszty. Odrobinę wody mieszamy z mąką i zagęszczamy sos.
Makaron gotuje na pół twardo, pierś z kurczaka drobniutko kroimy w kosteczkę panierujemy wcześniej przyprawą i podsmażamy na patelni. Gdy kurczak jest gotowy dodajemy do niego sos a następnie makaron i całość jeszcze gotujemy przez chwilkę na patelni.
Uwagi:
Kurczaka można podsmażyć na oleju, ale ja wole na odrobinie masła - zostaje fajny posmak ;)
Autor: marta.pogorelo
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Makaronem
Powyżej 1 roku
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12898/Makaron-w-sosie-smietanowo---koperkowym