Wykonanie
Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba? Zobacz film.Składniki do zakwasu:
mąka żytnia z pełnego przemiałuciepła
wodasłoikczas i cierpliwośćWykonanie :Pierwszy dzień:Rano : Do słoika dodajemy – 0,5 szklanki
wody o,5 szklanki
mąkiDokładnie wymieszać. My uzyskać konsytencję gęstej
śmietany.Wieczorem : 0,5 szklanki
wody, o,5 szklanki
mąki.Mieszamy lekko zamykamy pojemnik lub słoik i przechowujemy temperaturze pokojowej (ok. 23C)Dzień 2, 3, 4, 5: dokarmiamy zakwas raz dziennie dodając 1-2 łyżki
mąki oraz 1 -2 łyżki
wody i pozostawiamy w pokojowej temperaturze.Po pięciu dniach (
młody zakwas) możemy już upiec
chleb, albo możemy wstawić zakwas do lodówki na dwa dni ( będzie mocniejszy) i piec dopiero po siódmym dniu.Zakwas powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany, lekko kwaskowy zapach i lekko brązowy kolor. Każdy inny kolor oznacza że zakwas jest niedobry, należy go wyrzucić i zacząć robienie od początku.Jeżeli dojdzie do rozwarstwienia, czyli oddzieli się
woda od
mąki, przy następnym dokarmianiu dodajemy więcej
mąki a mniej
wody.