Wykonanie
Witam, ostatnio przeglądałam książkę kucharską i wpadłam na przepis z zakwasu
chlebowego, więc postanowiłam go zrobić, aby móc sobie robić domowe
chleby i nie tylko.Składniki:100 g
mąki żytniej typ 720 lub żytniej razowej typ 2000100 ml letniej
wody o temp. 30, 40 stopniPrzygotowanie:Do naczynia wsypać
mąkę, wlać
wodę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji gęstej
śmietany, w razie potrzeby można dolać
wody.Najlepiej wymieszać to drewniana łyżką.Pierwsze leżakowanie zakwasu to 24 godziny, co 12 godzin można przemieszać, żeby nie zrobił nam się kożuch. Przykryć płócienną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach należy dokarmić zakwas poprzez dosypanie 50 g
maki żytniej i 100 ml letniej
wody i wszystko wymieszać.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny, przykrywamy ściereczką i co 12 godzin przemieszamy.Na trzeci dzień powinny się pojawić pęcherzyki powietrza i dokarmiamy nasz zakwas. Dodajemy 30 g tej samej
mąki żytniej i 30 ml letniej
wody i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po 12 godzinach dokarmiamy jedynie 50 g
mąką i konsystencja staje nam się gęsta. Odstawiamy ponownie na 12 godzin. Po upływie tego czasu na naszym zakwasie powinny powstać wielkie pęcherze powietrze i charakterystyczny zapach kwasu. Gdy nasz zakwas jest już gotowy należy go przechowywać w lodówce, ale pamiętając o tym, aby co 12 godzin wyjąć go i dokarmić i pozostawić w ciepłym miejscu.Po 12 godzinach schować do lodówki i tak w kółko, dopóki chcemy korzystać z tego zakwasu.Aby przygotować
chleb należy przełożyć do miseczki 50 g zakwasu i 25 g
maki żytniej i wymieszać na bardzo gęsto masę. Z tej masy uformować kulę drewnianą łyżką i całą masę posypać
mąką pszenną i lekko przyklepać. Odstawić w ciepłe miejsce od 3-5 godzin.( Mój zakwas jest dobry do wyrobu w ciągu 2 godzin) Zakwas musi dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Mąka na górze będzie popękana co świadczy o tym, że można przystąpić do wyrobu ciasta na
chleb.