Wykonanie
Pyszne pierogi z
truskawkami. Ciasto lubię cienkie, więc pół
truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam
cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę
truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane koktajlem z pieczonych
truskawek i
lodów waniliowych . To było świetne zestawienie. Ale wystarczy pierogi po prostu polać słodką
śmietaną z dodatkiem
cukru waniliowego i też będzie pysznie. Polecam!
składniki (ok 60 szt)ciasto na pierogi2 szklanki
mąki3/4 szklanki gorącej
wodyfarszok 500 g
truskawek - po 1/2 na pierożekdo podaniasłodka
śmietanaprzygotowanieciastoprzesianą
mąkę zalać gorącą
wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w posypaną
mąka folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.pierogi
Truskawki umyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone
truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do
makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej
truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać ze słodką
śmietaną lub dowolnym
owocowym sosem. Smacznego!