ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe muffinki

Jabłkowe muffinki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 125 gramów
mąka 250 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
cukier 100 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
jabłka 3 sztuk
migdały 60 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
winiak jabłkowy 3 łyżek stołowych
borówki konserwowe (słoik)1 sztuk
wino czerwone wytrawne 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek deserowych
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z solą, cukrem waniliowym oraz 100g cukru, stopniowo dodając jajka. Wymieszać posiekane migdały z przesianą mąką oraz proszkiem i na przemian z winiakiem dodawać do masy. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić ciastem.
Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. każdą ćwiartkę ponacinać na grzbiecie i po jednej poukładać na muffinkach, nacięciem do góry. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach na złoto brązowy kolor.
Osączyć borówki. Zagotować 100 ml soku z borówek z 1 łyżką cukru. Wymieszać make ziemniaczaną z winem i wlać do gotującego się soku. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze minutę. Do lekko przestudzonego kisielu dodać borówki i wymieszać.
Upieczone muffinki wraz z papierkami przełożyć na talerz (można je oprószyć cukrem pudrem) i podawać z kisielem owocowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12843/Jablkowe-muffinki