ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomargaryna 125 gramówmąka 250 gramówsól 1 szczyptacukier waniliowy 2 łyżek deserowychcukier 100 gramówcukier 1 łyżek stołowychjajka 2 sztukjabłka 3 sztukmigdały 60 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychwiniak jabłkowy 3 łyżek stołowychborówki konserwowe (słoik)1 sztukwino czerwone wytrawne 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 3 łyżek deserowychWykonanie:Miękkie masło utrzeć z solą, cukrem waniliowym oraz 100g cukru, stopniowo dodając jajka. Wymieszać posiekane migdały z przesianą mąką oraz proszkiem i na przemian z winiakiem dodawać do masy. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić ciastem.Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. każdą ćwiartkę ponacinać na grzbiecie i po jednej poukładać na muffinkach, nacięciem do góry. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach na złoto brązowy kolor.Osączyć borówki. Zagotować 100 ml soku z borówek z 1 łyżką cukru. Wymieszać make ziemniaczaną z winem i wlać do gotującego się soku. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze minutę. Do lekko przestudzonego kisielu dodać borówki i wymieszać.Upieczone muffinki wraz z papierkami przełożyć na talerz (można je oprószyć cukrem pudrem) i podawać z kisielem owocowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: