ßßß Cookit - przepis na Wiśnowy sernik z kruszonką

Wiśnowy sernik z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
migdały mielone 100 gramów
masło 250 gramów
cukier 350 gramów
likier migdałowy 5 łyżek stołowych
wiśnie konserwowe (słoik)2 sztuk
ser mielony 1 kilogramów
śmietana 150 gramów
jajka 6 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuk
kasza manna 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
Wykonanie:
Przesiane 400g maki zagnieść z masłem, migdałami, likierem i 1 jajkiem na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Utrzeć ser ze śmietaną, cukrem, budyniem, kaszą, 5 jajkami, sokiem i skórką z cytryny.
Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować połowę ciasta na prostokąt o wymiarach 32x39 cm. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy i docisnąć. Na wierzchu rozsmarować równomiernie masę serową. Osączone wiśnie wymieszać z 2 łyżkami mąki i rozsypać na masie serowej, lekko docisnąć.
Z pozostałego ciasta rękoma zrobić kruszonkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Ostudzone pokroić na kwadraty. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12797/Wisnowy-sernik-z-kruszonka