Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
migdały mielone 100 gramów
masło 250 gramów
cukier 350 gramów
likier migdałowy 5 łyżek stołowych
wiśnie konserwowe (słoik)2 sztuk
ser mielony 1 kilogramów
śmietana 150 gramów
jajka 6 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuk
kasza manna 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztukWykonanie:Przesiane 400g
maki zagnieść z
masłem,
migdałami,
likierem i 1
jajkiem na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Utrzeć
ser ze
śmietaną,
cukrem,
budyniem,
kaszą, 5
jajkami,
sokiem i
skórką z cytryny.Na posypanej
mąka stolnicy rozwałkować połowę ciasta na prostokąt o wymiarach 32x39 cm. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy i docisnąć. Na wierzchu rozsmarować równomiernie masę
serową. Osączone
wiśnie wymieszać z 2 łyżkami
mąki i rozsypać na
masie serowej, lekko docisnąć.Z pozostałego ciasta rękoma zrobić kruszonkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Ostudzone pokroić na kwadraty. Można podawać z
bitą śmietaną lub
lodami waniliowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: