ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówmąka 2 łyżek stołowychmigdały mielone 100 gramówmasło 250 gramówcukier 350 gramówlikier migdałowy 5 łyżek stołowychwiśnie konserwowe (słoik)2 sztukser mielony 1 kilogramówśmietana 150 gramówjajka 6 sztukbudyń waniliowy 2 sztukkasza manna 3 łyżek stołowychsok z cytryny 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 sztukWykonanie:Przesiane 400g maki zagnieść z masłem, migdałami, likierem i 1 jajkiem na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Utrzeć ser ze śmietaną, cukrem, budyniem, kaszą, 5 jajkami, sokiem i skórką z cytryny.Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować połowę ciasta na prostokąt o wymiarach 32x39 cm. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy i docisnąć. Na wierzchu rozsmarować równomiernie masę serową. Osączone wiśnie wymieszać z 2 łyżkami mąki i rozsypać na masie serowej, lekko docisnąć.Z pozostałego ciasta rękoma zrobić kruszonkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Ostudzone pokroić na kwadraty. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: