ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówcukier 4 łyżek stołowychcukier 200 gramówmasło 250 gramówmleko 4 łyżek stołowychjajka 5 sztukserek mascarpone 250 gramówser mielony 750 gramówsok z cytryny 3 łyżek stołowychkasza manna 6 łyżek stołowychmak 125 gramówmak 1 łyżek stołowychcukier kryształ 1 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej mąki, 75g cukru, 125g masła oraz 1 jajka zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Miękkie 125g masła utrzeć z 75g cukru, dodając kolejno żółtka, oba serki, mleko, sok z cytryny i kaszę, a na końcu delikatnie połączyć z ubita na sztywno z 50g cukru piana z białek. Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać mak.Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Na zmianę wykładać masę serową i makową. piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Ostudzić, a po 15 minutach zdjąć z ciasta obręcz tortownicy.Na patelni skarmelizować 4 łyżki cukru i wymieszać z łyżka maku. Karmel cienka warstwą wylać na papier do pieczenia, a gdy zastygnie pokroić na kawałki. Tort serowo-makowy podawać ozdobiony kawałkami karmelu i cukrem kryształem.Uwagi:Serek mascarpone można zastąpić gęsta śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: