ßßß Cookit - przepis na Rolada kokosowa z limonką

Rolada kokosowa z limonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 225 gramów
mąka tortowa 125 gramów
limonki 4 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
wiórki kokosowe 50 gramów
listki żelatyny 6 sztuk
mleczko kokosowe 400 gramów
likier kokosowy 3 łyżek stołowych
śmietana kremowa 200 gramów
Wykonanie:
Ubić białka z łyżka wody i 75g cukru, kolejno dodając żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi. Piec 12 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Wyłożyć na posypany cukrem ręcznik kuchenny, zdjąć papier, a biszkopt zrolować.
Namoczyć żelatynę. Z wyszorowanych, sparzonych 2 limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę oraz sok utrzeć ze 100g cukru, mlekiem kokosowym i likierem. Odciśniętą żelatynę rozpuścić i dodać do kremu kokosowego, schłodzić. Ubić schłodzona kremówkę i dodać do tężejącego kremu.
rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem na placek. Ponownie ciasto zrolować i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Z 2 wyszorowanych, sparzonych limonek cienko obrać skórkę i pokroić ją w drobne paseczki. Zagotować 100 ml wody z 50g cukru. Gotować na małym ogniu 5 minut, dodać skórki z limonek i ostudzić. Pokroić roladę na kawałki i udekorować osączonymi skórkami z limonek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12778/Rolada-kokosowa-z-limonka