ßßß Cookit - przepis na Kolorowy tort warstwowy

Kolorowy tort warstwowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 150 gramów
cukier 125 gramów
wafle suche 200 gramów
twarożek 1 kilogramów
serek mascarpone 500 gramów
śmietana kremowa 300 gramów
listki żelatyny 6 sztuk
truskawki 350 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
kako 1 łyżek stołowych
rurki waflowe według uznania
Wykonanie:
Pokruszone wafle wymieszać z roztopionym masłem. Masa wyłożyć średniej wielkości tortownicę posmarowana olejem i wstawić na 30 minut do lodówki.
Utrzeć twaróg z mascarpone i cukrem. Podzielić krem na 3 równe części. Ubić 150g kremówki i schłodzić. Namoczyć żelatynę. 250g oczyszczonych truskawek zmiksować i połączyć z 1/3 kremu. Odciśnięte 3 listki żelatyny rozpuścić i wymieszać z masą truskawkową.. Do kremu dodać 1/3 ubitej śmietany. Rozsmarować krem na waflowym spodzie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Odciśnięte, rozpuszczone 2 listki żelatyny wymieszać z drugą częścią kremu. Wymieszać z 1/3 ubitej śmietany i rozsmarować na kremie truskawkowym. Ponownie wstawić na 30 minut do lodówki. Połamana czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i razem z kakao dodać do pozostałej części kremu. Odcisnąć, rozpuścić resztę żelatyny, połączyć z kremem i pozostałą śmietaną. Masę rozsmarować na białym kremie i chłodzić 2 godziny.
Ubić 150g kremówki i udekorować tort bitą śmietana, oraz truskawkami i rurkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12575/Kolorowy-tort-warstwowy