ßßß Cookit - przepis na Tort tiramisu z truskawkami

Tort tiramisu z truskawkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 200 gramów
biszkopty podłużne 44 sztuk
truskawki 500 gramów
listki żelatyny 3 sztuk
serek mascarpone 500 gramów
twarożek 500 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
śmietana kremowa 200 gramów
kakao według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Wałkiem rozgnieść w woreczku 24 biszkopty i zagnieść z roztopionym, ostudzonym masłem. Spód średniej tortownicy posmarowanej olejem wyłożyć masą i wstawić na 15 minut do lodówki.
Oczyszczonych 8 truskawek odłożyć, a resztę ułożyć na spodzie ciasta, szpicami do góry.
Żelatynę namoczyć. 6 biszkoptów pokroić na małe kawałki. Oba serki utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Odciśniętą żelatynę rozpuścić, wymieszać z 2 łyżkami kremu i dodać do pozostałego kremu, schłodzić. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i razem z pokrojonymi biszkoptami dodać do tężejącej masy serowej. Na truskawki w tortownicy wyłożyć krem, wyrównać i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Zdjąć obręcz tortownicy. Na pół przełamać 14 biszkoptów i ułożyć równo wokół brzegów tortu, lekko docisnąć. Wierzch tortu posypać obficie kakao i udekorować pozostałymi, przekrojonymi truskawkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12484/Tort-tiramisu-z-truskawkami