Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
wafle maslane 200 gramów
czekolada gorzka 250 gramów
żelatyna 5 łyżek stołowych
truskawki 300 gramów
cukier 100 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
laska wanilii 1 sztuk
twarożek 800 gramów
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
śmietana kremówka 200 gramówWykonanie:Połamana
czekoladę stopić w gorącej kąpieli
wodnej. Zmielić 50g
wafli, a 150g pokruszyć na dość grube kawałki.
Wafle wymieszać ze stopiona
czekoladą.Spód średniej tortownicy wysmarować
olejem i wyłożyć na niego masę
czekoladową, wyrównać i docisnąć. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Żelatynę namoczyć w dwóch garnuszkach, w niewielkiej ilości zimnej
wody. Oczyszczone
truskawki zmiksować z 2 łyżkami
cukru.
Twaróg utrzeć z 100g
cukru,
sokiem z cytryny i miąższem z
wanilii. 1/3 kremu wymieszać ze zmiksowanymi
truskawkami.
Żelatynę rozpuścić na małym ogniu w dwóch garnuszkach. Po 2 łyżki kremu
twarogowego i
truskawkowego wymieszać z
żelatyną i dodać do pozostałych części kremów. Oba kremy wstawić do lodówki. Ubić kremówkę na sztywno i po połowie dodać do lekko tężejących kremów. Na spód
tortu najpierw nałożyć jasny krem, a następnie różowy. Wstawić tort na 60 minut do lodówki. Zdjąć kołnierz z tortownicy i pokroić ciasto na trójkątne kawałki, długim noz4em namoczonym w gorącej wodzie. Każdą porcję udekorować umoczonych częściowo w
czekoladzie oraz połówkami
truskawek zanurzonymi częściowo w
czekoladzie.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: