ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegowafle maslane 200 gramówczekolada gorzka 250 gramówżelatyna 5 łyżek stołowychtruskawki 300 gramówcukier 100 gramówcukier 2 łyżek stołowychlaska wanilii 1 sztuktwarożek 800 gramówsok z cytryny 4 łyżek stołowychśmietana kremówka 200 gramówWykonanie:Połamana czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Zmielić 50g wafli, a 150g pokruszyć na dość grube kawałki. Wafle wymieszać ze stopiona czekoladą.Spód średniej tortownicy wysmarować olejem i wyłożyć na niego masę czekoladową, wyrównać i docisnąć. Wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę namoczyć w dwóch garnuszkach, w niewielkiej ilości zimnej wody. Oczyszczone truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru. Twaróg utrzeć z 100g cukru, sokiem z cytryny i miąższem z wanilii. 1/3 kremu wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu w dwóch garnuszkach. Po 2 łyżki kremu twarogowego i truskawkowego wymieszać z żelatyną i dodać do pozostałych części kremów. Oba kremy wstawić do lodówki. Ubić kremówkę na sztywno i po połowie dodać do lekko tężejących kremów. Na spód tortu najpierw nałożyć jasny krem, a następnie różowy. Wstawić tort na 60 minut do lodówki. Zdjąć kołnierz z tortownicy i pokroić ciasto na trójkątne kawałki, długim noz4em namoczonym w gorącej wodzie. Każdą porcję udekorować umoczonych częściowo w czekoladzie oraz połówkami truskawek zanurzonymi częściowo w czekoladzie.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: