ßßß Cookit - przepis na Babka ziemniaczana ze słoniną i kaszą manną

Babka ziemniaczana ze słoniną i kaszą manną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 15 sztuk
słonina 300 gramów
cebula 3 sztuk
kasza manna 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę słoninę wytopić i zrumienić skwarki. Na wytopionym tłuszczu usmażyć oczyszczone, posiekane cebule, dodać skwarki. Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Dodać do nich cebulę z tłuszczem oraz skwarkami oraz kaszę manna . Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przełożyć masę do natłuszczonej olejem blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie przyrumieni. Można podawać na ciepło i na zimno odsmażona na boczku lub smalcu.
Uwagi:
W wersji wegetariańskiej można słoninę zastąpić olejem z pestek winogron.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12433/Babka-ziemniaczana-ze-slonina-i-kasza-manna