ßßß Cookit - przepis na Babka kartoflana

Babka kartoflana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 3 sztuk
słonina 300 gramów
kiełbasa cienka 2 sztuk
cebula 2 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć i wymieszać z jajkami. Pokrojona w kostkę słoninę wytopić na suchej patelni, na tłuszczu podsmażyć pokrojona kiełbasę oraz posiekane cebule. Przyrumieniona cebulę zdjąć z ognia, przestygnięta wymieszać z ciastem ziemniaczanym. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 45 minut w 150 stopniach. Babka jest gotowa, gdy jej wierzch się przyrumieni, a patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu. Podawać z kwaśnym mlekiem od razu po wyjęciu z piekarnika lub po odsmażeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11466/Babka-kartoflana