Wykonanie
Kartofle, pyry, grule, bulwy, perki...
Ziemniakami Polska stoi! Idealne praktycznie do każdego dania, tanie, powszechnie dostępne i praktycznie każdemu smakują. I chociaż powszechnie uważa się je za tuczące, to mają wiele składników korzystnych dla naszego organizmu. Bo to nie
ziemniaki tuczą tylko tłuste sosy i
mięsa, z którymi je podajemy. Tuczy też złe ich przyrządzanie, na przykład jako frytki smażone w głębokim tłuszczu.W
ziemniaku najcenniejsza jest skórka, która zawiera węglowodany,
białka, składniki mineralne i witaminę C. Aby nie stracić tych cennych składników zawartych również w miąższu, musimy odpowiednio przyrządzać
ziemniaki. Główny błąd popełniamy podczas ich gotowania. Wiele osób tak robi, tak robiło się również w moim domu. Mianowicie
ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z
wodą, solimy i wstawiamy na gaz. Błąd.
Ziemniaków nie powinno się moczyć w wodzie, a do gotowania wrzucać bezpośrednio na wrzątek. I pamiętajmy,
ziemniaki gotujemy w niewielkiej iloci
wody, w przeciwieństwie do
makaronu.A teraz czas na przepis:Potrzebujemy:2 kg
ziemniaków300 g
cienkiej kiełbasy1
cebula (posiekana w drobną kostkę)3 ząbki
czosnku3
jajkasól,
pieprztłuszcz do wysmarowania formyWykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy trochę soku ziemniaczanego (około 0,5 szklanki).
Kiełbasę kroimy w plastry i przysmażamy na patelni. Gorącą dodajemy do
ziemniaków, mieszamy. Wbijamy
jajka, dodajemy posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość 7-8 cm). Pieczemy 60-90 minut w 180 stopniach. Upieczoną babę możemy podać z sosem
śmietanowym lub z sosem z
chleba z TEGO przepisu.Smacznego!