ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 750 gramów
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 0,3 szklanek
groszek 200 gramów
pomidory 2 sztuk
jajka 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ostudzone przecisnąć przez praskę. Dodać masło oraz śmietanę. Mieszając, doprawić do smaku gałką oraz solą. Do szprycki nakładać ziemniaki i wyciskać do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia. Na wierzchu umieścić rozbite jajo bez skorupki, posypać groszkiem i umytymi, pokrojonymi w kostkę pomidorami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż jajko się zetnie. Podawać z surówką z sałaty z fetą.
Uwagi:
Groszek i pomidory można zastąpić fasolą szparagową, podsmażonymi porami lub gotowana marchewką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12291/Ziemniaczana-zapiekanka-z-jajkiem