Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 750 gramów
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 0,3 szklanek
groszek 200 gramów
pomidory 2 sztuk
jajka 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ostudzone przecisnąć przez praskę. Dodać
masło oraz
śmietanę. Mieszając, doprawić do smaku gałką oraz
solą. Do szprycki nakładać
ziemniaki i wyciskać do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia. Na wierzchu umieścić rozbite
jajo bez skorupki, posypać
groszkiem i umytymi, pokrojonymi w kostkę
pomidorami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż
jajko się zetnie. Podawać z surówką z
sałaty z
fetą.Uwagi:
Groszek i
pomidory można zastąpić
fasolą szparagową, podsmażonymi
porami lub gotowana
marchewką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z JajZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: