Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 6 sztuk
masło sklarowane 2 łyżek stołowych
zioła śródziemnomorskie 1 pęczekmedaliony cielęce 8 sztuk
szynka parmeńska 8 plastryliscie
szałwii 8 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 125 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki pokroić wzdłuż na cząstki i blanszować 8 minut w osolonej wodzie. Osączone smażyć na sklarowanym
maśle do miękkości razem z posiekanymi
ziołami.Rozbić kotlety i na każdym ułożyć po plastrze
szynki i listku
szałwii. Złość umocować wykałaczkami. Roztopić na patelni łyżkę
masła oraz
oliwę i smażyć kotlety 2-3 minuty z każdej strony. Oprószyć
solą oraz
pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.Sos ze smażenia podlać
winem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mieszając trzepaczką do ubijania, dodać resztę
masła, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Do sosu włożyć kotlety i podgrzać, a następnie razem z cząstkami
ziemniaków rozłożyć na podgrzanych talerzach i podlać niewielka ilością sosu.Uwagi:
Zioła śródziemnomorskie:
koperek,
rozmaryn,
kolendra,
estragon.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: