ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 6 sztukmasło sklarowane 2 łyżek stołowychzioła śródziemnomorskie 1 pęczekmedaliony cielęce 8 sztukszynka parmeńska 8 plastryliscie szałwii 8 sztukmasło 2 łyżek stołowycholiwa 1 łyżek stołowychwino białe wytrawne 125 mililitrówpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki pokroić wzdłuż na cząstki i blanszować 8 minut w osolonej wodzie. Osączone smażyć na sklarowanym maśle do miękkości razem z posiekanymi ziołami.Rozbić kotlety i na każdym ułożyć po plastrze szynki i listku szałwii. Złość umocować wykałaczkami. Roztopić na patelni łyżkę masła oraz oliwę i smażyć kotlety 2-3 minuty z każdej strony. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.Sos ze smażenia podlać winem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mieszając trzepaczką do ubijania, dodać resztę masła, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu włożyć kotlety i podgrzać, a następnie razem z cząstkami ziemniaków rozłożyć na podgrzanych talerzach i podlać niewielka ilością sosu.Uwagi:Zioła śródziemnomorskie: koperek, rozmaryn, kolendra, estragon.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: