ßßß Cookit - przepis na Żurek na ostro

Żurek na ostro

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
boczek wędzony 8 plastry
szynka 2 plastry
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 4 ziarna
żurek w proszku 2 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
śmietana 2 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę opiec na suchej patelni lub nad ogniem. Oczyszczona papryczkę pokroić. Szynkę oraz boczek pokroić na kawałki. Wysmażyć boczek na chrupko, dodać szynkę oraz papryczkę i chwilę smażyć. Przełożyć wszystko do garnka i zalać zimna wodą. Dodać cebulę, oczyszczony czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela oraz pieprzu. Lekko posolić i gotować 30 min ut. W 2 szklankach zimnej wody wymieszać żurek w proszku i dodać do wywaru. Zagotować i wyjąć cebulę. Doprawić papryką w proszku. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Można doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12073/Zurek-na-ostro