ßßß Cookit - przepis na Nadziewane, grillowane tuszki kalmarów

Nadziewane, grillowane tuszki kalmarów

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
Mrożone tuszki kalmarów 8 sztuk
szpinak 4 duże garści listków
ryż długoziarnisty 120 gramów
masło 1 łyżek stołowych
czosnek 6 ząbki
ser feta 200 gramów
mięta 1 łyżek stołowych
sos teriyaki 4 łyżek stołowych
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
sok z cytryny 1/2 sztuk
otarta skórka z cytryny 1 sztuk
świeżo mielony pieprz według uznania
Wykonanie:
Rozmrozić i umyć tuszki kalmarów, osuszyć, naciąć ostrym nożem w "romby" z obu stron od zewnątrz, ale nie przeciąć tuszki. Przygotować marynatę z sosu Teriyaki, oliwy z oliwek soku i skórki z cytryny, posiekanych 2 ząbków czosnku i świeżo mielonego pieprzu. Kalmary wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na czas od 0,5 do 2 godzin.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pozostały drobno pokrojony czosnek, zeszklić. Dodać szpinak (zamrożony wcześniej rozmrozić). Smażyć ok. 2 minuty, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać ryż ze szpinakiem i grubo pokruszoną fetą (można też dodać kilka listków posiekanej mięty). Nadziewać tuszki kalmarów farszem z ryżu, szpinaku i fety, nie za dużo, tak, aby były płaskie (ok. 2 cm. grubości farszu). Spiąć wykałaczkami. Grillować na średnio gorącym grillu ok. 2 minuty z każdej strony. Serwować natychmiast. Idealne z białym pieczywem.
Uwagi:
Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, najlepiej brykiety.
Ser Feta bądź jakiś podobny. .
Sos Teriyaki lub zwykły sojowy.
Podawać z sosem tatarskim, lub pomidorową salsą, albo same.
Autor: GRZECHO
Zobacz inne przepisy użykownika!
Owoce morza
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11658/Nadziewane,-grillowane-tuszki-kalmarow