Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość CzegoMrożone
tuszki kalmarów 8 sztuk
szpinak 4 duże garści listków
ryż długoziarnisty 120 gramów
masło 1 łyżek stołowych
czosnek 6 ząbki
ser feta 200 gramów
mięta 1 łyżek stołowych
sos teriyaki 4 łyżek stołowych
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
sok z cytryny 1/2 sztukotarta
skórka z cytryny 1 sztukświeżo mielony
pieprz według uznaniaWykonanie:Rozmrozić i umyć
tuszki kalmarów, osuszyć, naciąć
ostrym nożem w "romby" z obu stron od zewnątrz, ale nie przeciąć
tuszki. Przygotować marynatę z
sosu Teriyaki,
oliwy z oliwek soku i
skórki z cytryny, posiekanych 2 ząbków
czosnku i świeżo mielonego
pieprzu.
Kalmary wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na czas od 0,5 do 2 godzin.Na patelni rozgrzać
masło, dodać pozostały drobno pokrojony
czosnek, zeszklić. Dodać
szpinak (zamrożony wcześniej rozmrozić). Smażyć ok. 2 minuty, doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Ugotować
ryż wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać
ryż ze
szpinakiem i grubo pokruszoną
fetą (można też dodać kilka listków posiekanej
mięty). Nadziewać
tuszki kalmarów farszem z
ryżu,
szpinaku i
fety, nie za dużo, tak, aby były płaskie (ok. 2 cm. grubości farszu). Spiąć wykałaczkami. Grillować na średnio gorącym grillu ok. 2 minuty z każdej strony. Serwować natychmiast. Idealne z
białym pieczywem.Uwagi:
Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, najlepiej brykiety.
Ser Feta bądź jakiś podobny. .
Sos Teriyaki lub zwykły
sojowy.Podawać z
sosem tatarskim, lub
pomidorową salsą, albo same.Autor: GRZECHOZobacz inne przepisy użykownika!
Owoce morzaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: