Wykonanie
Muszle lubię bardzo. Staram się je robić na różne sposoby. Tym razem
małże w sosie
maślano czosnkowym. To danie, które nie wymaga ani specjalnych umiejętności ani dużo czasu i przygotowań, a wychodzi bardzo smaczne. Polecam.inspiracją był przepis z tej strony

składniki (na 2 porcje)1 kg
małży6 ząbków
czosnku posiekanego1/2 szklanki
szalotki - pokrojona w kostkę100 g
masła3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki świeżego
soku z cytryny1 łyżeczka startej
skórki z cytrynypieprzoliwa z oliwekprzygotowanieWyrzucić
małże pokruszone, połamane lub w inny sposób uszkodzone. Ponadto, odrzucić te które są otwarte. Muszle oczyścić, o ile tego wymagają i opłukać. W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać
oliwę. Wrzucić
małże, gotować, ok 5 min pod przykryciem, aż wszystkie się otworzą. Przełożyć do miski razem z płynem który puściły, a na patelni roztopić
masło, dodać
szalotkę i
czosnek. Smażyć do miękkości ok 3 minut. Dodać 2 łyżki
pietruszki,
sok z cytryny,
skórkę z cytryny i płyn z
małży o ile taki mamy. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku
pieprzem.Tak zrobionym
masłem czosnkowym polać
małże. Posypać pozostałą
pietruszką i podawać.




