Wykonanie

Prezentuję danie, którym to powoli żegnam się z wakacjami nad morzem Północnym, tak więc ?Uwielbiam.Składniki:2 kg świeżych muli300 ml białego
wytrawnego wina3
szalotki4 ząbki
czosnku2 szczypty świeżo zmielonego
pieprzu200 g crème fraîche1 łyżka
oliwy1 plaster
masła1 garść świeżej
natki pietruszki1 garść świeżej
bazyliiWykonanie:Mule moczyć w zimnej wodzie, wyczyścić od zewnątrz z piasku i narośli. Otwarte odrzucić. Do garnka na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną
szalotkę i
czosnek, zeszklić, dolać
wino, dodać czyste i zamknięte mule. Przemieszać. Zostawić na ogniu, pod pokrywka, na 4 i pól minuty, po czym przełożyć otwarte mule na osobny półmisek, tymczasem zamknięte odrzucić, do zredukowanego sosu dodać crème fraîche, chwilę podgotować. Przełożyć mule do półmisków i polać sosem. Posypać świeżo posiekaną
natką pietruszki oraz
bazylią.


Proponowane
wino to Alsace Pinot Blanc - Klenver, Alsace Riesling.Smacznego.