ßßß Cookit - przepis na Mule w białym winie

Mule w białym winie

nazwa

Wykonanie

Prezentuję danie, którym to powoli żegnam się z wakacjami nad morzem Północnym, tak więc ?
Uwielbiam.
Składniki:
2 kg świeżych muli
300 ml białego wytrawnego wina
3 szalotki
4 ząbki czosnku
2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
200 g crème fraîche
1 łyżka oliwy
1 plaster masła
1 garść świeżej natki pietruszki
1 garść świeżej bazylii
Wykonanie:
Mule moczyć w zimnej wodzie, wyczyścić od zewnątrz z piasku i narośli. Otwarte odrzucić. Do garnka na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, zeszklić, dolać wino, dodać czyste i zamknięte mule. Przemieszać. Zostawić na ogniu, pod pokrywka, na 4 i pól minuty, po czym przełożyć otwarte mule na osobny półmisek, tymczasem zamknięte odrzucić, do zredukowanego sosu dodać crème fraîche, chwilę podgotować. Przełożyć mule do półmisków i polać sosem. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki oraz bazylią.
Proponowane wino to Alsace Pinot Blanc - Klenver, Alsace Riesling.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/08/mule-w-biaym-winie.html