Wykonanie
« Powrót  Opis:Tanie tradycyjne danie angielskie dobrze prezentujące się na
stole.Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 3 łyżek stołowych
grzyby 100 gramów
mieso z kurczaka 250 gramów
marchewka 1 sztuk
groszek 2 łyżek stołowych
mąka 150 gramów
wino czerwone 100 mililitrów
wywar drobiowy 100 mililitrów
jajka 1 sztuk
margaryna 55 gramów
sól według uznania
cebula 1 sztukWykonanie:I.Przygotowujemy ciasto z 125g
mąki i 55g
margaryny. Metoda prosta i szybka to wsypać
mąkę do malaksera i dodać schłodzoną pokrojona w kostkę
margarynę + szczypta
soli. Używając przycisku pulsacyjnego wyrobić w kilku obrotach noża składniki do masy przypominającej kruszonkę. Powoli(stopniowo) dodać odrobinę
wody ok 2-3 łyżeczki i ruszyć nożem 2-3
razy. Wyłożyć do woreczka foliowego lub zawinąć w folie spożywczą i odstawić do schłodzenia w lodowce na co najmniej 15min.II.1.Nagrzać piekarnik do 200stopni C.2.Podzielić ciasto na dwie nie równe części. Rozwałkować.3.Wysmarować naczynie żaroodporne
masłem i wyłożyć na nim większą cześć ciasta tak aby pokryła cale dno i brzegi bez żadnej dziury. Spowrotem przenieść do lodówki.III.W garnku z grubym dnem smażymy na
maśle grzyby pokrojona w kostkę
cebulka, dokładamy kawałki
mięsa z kurczaka (palki, piersi)i lekko przesmażamy podlewamy rosołem(możne być z kostki)i
winem.Dokładamy
marchewkę pokrojona w kosteczkę i dusimy ok 25 min.Wsypujemy
groszek.Zaciągamy zawiesina z ok 2lyzek
maki. Gotujemy na wolny ogniu do zredukowania
wywaru i osiągnięcia gęstego sosu.Doprawić do smaku. Odstawić na bok i lekko przestudzić.IV.1.Napelniamy naczynie z
ciastem kurczakiem z sosem i przykrywamy pozostałą częścią ciasta.zalepiamy na brzegach i robimy na środku dziurkę nożem aby para miała gdzie uchodzić. Można udekorować wierzch dowolnymi wzorami lub zrobić rożne z pozostałości ciasta.2.Wysmarować wierzch rozkłóconym
jajkiem.3.piec ok 30 min. do koloru jasno złotegoUwagi:Ja zawsze robię więcej sosu i tylko "geste" składniki przekładam do formy a
potem serwuje z pozostałym sosem. Jak macie problemy z
ciastem to zawsze można użyć gotowego
ciasta francuskiego. Danie świetnie się prezentuje jak zrobimy pojedyncze porcje jak babeczki( wyciąć kolka i ułożyć do metalowej natłuszczonej formy na muflinki)Autor: michal80Zobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia AngielskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: