Wykonanie
Przepis pochodzi z GP , z bardzo już wiekowego
wątku. Autorką przepisu jest Pinos.
Tarta powstała w ramach akcji Tylna Ścianka, w której chodzi po prostu o to, żeby zużywać wszystkie zalegające resztki z lodówki. W ramach Akcji powstała poniższa Mroczna
Tarta oraz
tarta porowa.
Tarta jest wspaniała. Połączenie delikatnego
szpinaku i botwiny wspaniale dopełnia kumin. Zachęcam do korzystania z pojawiających się nowalijek, jak
botwinka czy
młody szpinak.

Składniki:Ciasto (wytrawne LCB):100 g
masła o temperaturze pokojowej200 g
mąki1
jajkoszczypta
soli2-3 łyżeczki
wodyMasło rozetrzeć z
mąką i
solą, dodać
jajko rozrobione z
wodą. Szybko zagnieśćnożem, jeszcze szybciej rękoma uformować kulę. Podzielić na dwie części,schłodzić.Następnie połówkę ciasta (druga połowa na drugą tartę) rozwałkować, wyłożyć doformy, podpiec przykryte papierem i
fasolą ok. 20 min.


NadzieniePęczek botwiny i 25 dag
szpinakuPół główki
czosnku poszatkowanego1/2 opakowania
śmietany 12%- ja użyłam 1/2 opakowania (ok 100g)
sera ricotta1 łyżeczka kuminu,
ostrej papryki,
pieprzu i
soli i
masłaCzosnek wrzucić na patelnię i masełko. Dodać pokrojone drobno:
buraczki, liście botwiny,
szpinak. Postolić, popieprzyć, poddusić . Doprawić kuminem i
papryką. Gdy lekko przestygnie, dodać
śmietanę lub
ricottę - na oko z pół szklanki - tak, żeby było zwarte, a nie paciajowate.Wyłożyć na upieczony spód.Masa:Kawałek
sera żółtego (ok 20 dag) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać 1
jajko (surowe) i ok. 150 ml
śmietany. Rozmieszać, posolić, popieprzyć, . Wykładać łyżką na botwinę, delikatnie rozprowadzić.Zapiekać do uzyskania zrumienienia.