Wykonanie
Kluski lane każdy zna ale jakoś nie zawsze udaje się ciasto na nie. Czasami rozlewają się w rosole, jak tak mam (miałam). Ale ten przepis na kluski jest rewelacyjny!! Mam przepis który jest daniem regionalnym w Saarlandzie i nie wiem dlaczego ale ja je nazywam ochajtane tzn. z
ziemniakami co jest nie musowe.Składniki na 4 osoby: przepis na kluski500g
maki,6
jajek , 200ml
mleka, 20g
masła, 2 kromki
białego pieczywa, 1 łyżka kwaśnej
śmietany, solPrzepis na sos4 plasterki
chudego boczku,100ml słodkiej
śmietany,sol,
pieprz, odrobina
olejuopcjonalnie :
szczypiorekPrzygotowanie klusek:
make,
jajka,100ml
mleko,sol i roztopione
masło wymieszać.
Chleb namoczyć w reszcie
mleka odcisnąć i dodać do ciasta oraz
śmietanę.Wszystko wymieszać na gładkie ciasto.Na patelni usmażyć uprzednio pokrojony w kostkę
boczek , zalać
śmietana , chwile zagotować, przyprawić
sola i
pieprzem.Na gotującą , osolona
wodę nakładać kluski łyżką. Kluski wyłożyć do miski , polać sosem i posypać
szczypiorkiem.