ßßß Cookit - przepis na Kluski Lei Linster w sosie smietanowo boczkowym

Kluski Lei Linster w sosie smietanowo boczkowym

nazwa

Wykonanie

Kluski lane każdy zna ale jakoś nie zawsze udaje się ciasto na nie. Czasami rozlewają się w rosole, jak tak mam (miałam). Ale ten przepis na kluski jest rewelacyjny!! Mam przepis który jest daniem regionalnym w Saarlandzie i nie wiem dlaczego ale ja je nazywam ochajtane tzn. z ziemniakami co jest nie musowe.
Składniki na 4 osoby: przepis na kluski
500g maki,6 jajek , 200ml mleka, 20g masła, 2 kromki białego pieczywa, 1 łyżka kwaśnej śmietany, sol
Przepis na sos
4 plasterki chudego boczku,100ml słodkiej śmietany,sol, pieprz, odrobina oleju
opcjonalnie :szczypiorek
Przygotowanie klusek: make,jajka,100ml mleko,sol i roztopione masło wymieszać.
Chleb namoczyć w reszcie mleka odcisnąć i dodać do ciasta oraz śmietanę.Wszystko wymieszać na gładkie ciasto.Na patelni usmażyć uprzednio pokrojony w kostkę boczek , zalać śmietana , chwile zagotować, przyprawić sola i pieprzem.Na gotującą , osolona wodę nakładać kluski łyżką. Kluski wyłożyć do miski , polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Źródło:http://kulinariadagi.blogspot.com/2011/06/kluski-lei-linster-w-sosie-smietanowo.html