Wykonanie
Oglądając zdjęcia tego
kurczaka uznałam, że jest zwyczajnie ładny - że mu do... udek z
przecierem pomidorowym.:)Zresztą towarzystwo w jakim się obracał w przepisie też mi się spodobało.Zgodnie z zasadą: "pokaż mi swoich przyjaciół, a
powiem ci, kim jesteś" - pozostając w bliskim
kontakcie oprócz przecieru również z
kukurydzą i
groszkiem -
kurczak zapowiadał się na gościa z widokami na przyszłość.:)A już informacja, że potrafi zaledwie w 55 minut być gotów do ruszenia na podbój kulinarnej blogosfery wprawiła mnie - kobietę pracującą - niemal w błogostan.:)Niestety, kiedy po wyznaczonym czasie zajrzałam do niego, chcąc sprawdzić na jakim etapie gotowości do degustacji się znajduje - okazało się, że był zupełnie, ale to zupełnie w proszku (czyt. surowy).Piekłam go więc kolejne 30 minut, a
potem kolejne... nie wiem jak długo dokładnie, bo się w którymś momencie zagadałam i zupełnie zapomniałam, że gagatek cały czas tkwi w gorącym piekarniku.Na szczęście nie było jeszcze za późno.Dla
kurczaka.Bo na obiad już raczej tak.Toteż po raz pierwszy zdarza mi się zaprezentować na blogu potrawę, której smaku nie znam.Edit popołudniowy:Zdanie powyżej jest już nieaktualne -
kurczak został skosztowany i niniejszym
mogę już bez obaw przystąpić do zarekomendowania go.Otóż muszę przyznać, że to moje największe kulinarne pozytywne zaskoczenie ostatnich czasów!:)No może eqsequo z ->
dyniową babką z bourbonem .:)Zgadzam się, że pewnie trochę dlatego, że nie spodziewałam się po tym piekącym się
wieki całe nielocie zbyt wiele, a właściwie, że go przez to spisałam na straty.Nawet jeśli faktycznie moja ocena nie jest przez to do końca obiektywna, nie waham się ją wyartykułować:
Kurczaku, zwracam Ci honor - smakujesz wybornie!I ostatnia uwaga -
kukurydza w kolbkach w tego typu jednogarnkowcu to zaiste dotknięcie mistrza! Bardzo, bardzo polecam zaeksperymentowanie z tym warzywkiem - czyni z daniem absolutne cuda.:)
Składniki:350 ml
przecieru pomidorowego120 ml
wody1 kg
udek kurczaka pozbawionych skóry i wyluzowanych z kości / te nie zostały wyluzowane, ale na przyszłość na pewno już tej czynności nie zaniedbam - dziękuję Ci, Tadeuszu, za sugestię/10-12 szt. oskrobanych bardzo małych i podobnej wielkości,
młodych ziemniaków - ok. 600 g2 łyżki posiekanej
natki pietruszki200 g
zielonego groszku /w ramach uprzątania zamrażarki użyłam mrożonego, który może nie prezentuje się najlepiej, ale co tam/300-400 g mini
kolb kukurydzy ze słoika1/2 pęczka posiekanej
bazyliiWykonanie:Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.Do naczynia do zapiekania wlej przecier rozcieńczony
wodą. Rozłóż
kurczaka na przemian z
ziemniakami, posyp całość
pietruszką. Piecz pod przykryciem 45 minut.Wyjmij naczynie z piekarnika, przewróć udka, obłóż je
kolbami kukurydzy i
zielonym groszkiem, następnie posyp
bazylią, włóż ponownie do piekarnika - tym razem bez przykrycia i piecz dalej długo, bardzo długo, a
potem napisz w komentarzach ile czasu Ci to zajęło i kiedy
kurczak i
ziemniaki zrobiły się wreszcie miękkie.Podawaj gorące.Gotowe!
Bardzo smacznego!Źródło - "Szybko i smacznie -
kurczak"