ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANE UDKA KURCZAKA z warzywami

ZAPIEKANE UDKA KURCZAKA z warzywami

nazwa

Wykonanie

Oglądając zdjęcia tego kurczaka uznałam, że jest zwyczajnie ładny - że mu do... udek z przecierem pomidorowym.:)
Zresztą towarzystwo w jakim się obracał w przepisie też mi się spodobało.
Zgodnie z zasadą: "pokaż mi swoich przyjaciół, a powiem ci, kim jesteś" - pozostając w bliskim kontakcie oprócz przecieru również z kukurydzą i groszkiem - kurczak zapowiadał się na gościa z widokami na przyszłość.:)
A już informacja, że potrafi zaledwie w 55 minut być gotów do ruszenia na podbój kulinarnej blogosfery wprawiła mnie - kobietę pracującą - niemal w błogostan.:)
Niestety, kiedy po wyznaczonym czasie zajrzałam do niego, chcąc sprawdzić na jakim etapie gotowości do degustacji się znajduje - okazało się, że był zupełnie, ale to zupełnie w proszku (czyt. surowy).
Piekłam go więc kolejne 30 minut, a potem kolejne... nie wiem jak długo dokładnie, bo się w którymś momencie zagadałam i zupełnie zapomniałam, że gagatek cały czas tkwi w gorącym piekarniku.
Na szczęście nie było jeszcze za późno.
Dla kurczaka.
Bo na obiad już raczej tak.
Toteż po raz pierwszy zdarza mi się zaprezentować na blogu potrawę, której smaku nie znam.
Edit popołudniowy:
Zdanie powyżej jest już nieaktualne - kurczak został skosztowany i niniejszym mogę już bez obaw przystąpić do zarekomendowania go.
Otóż muszę przyznać, że to moje największe kulinarne pozytywne zaskoczenie ostatnich czasów!:)
No może eqsequo z -> dyniową babką z bourbonem .:)
Zgadzam się, że pewnie trochę dlatego, że nie spodziewałam się po tym piekącym się wieki całe nielocie zbyt wiele, a właściwie, że go przez to spisałam na straty.
Nawet jeśli faktycznie moja ocena nie jest przez to do końca obiektywna, nie waham się ją wyartykułować:
Kurczaku, zwracam Ci honor - smakujesz wybornie!
I ostatnia uwaga - kukurydza w kolbkach w tego typu jednogarnkowcu to zaiste dotknięcie mistrza! Bardzo, bardzo polecam zaeksperymentowanie z tym warzywkiem - czyni z daniem absolutne cuda.:)
Składniki:
350 ml przecieru pomidorowego
120 ml wody
1 kg udek kurczaka pozbawionych skóry i wyluzowanych z kości / te nie zostały wyluzowane, ale na przyszłość na pewno już tej czynności nie zaniedbam - dziękuję Ci, Tadeuszu, za sugestię/
10-12 szt. oskrobanych bardzo małych i podobnej wielkości, młodych ziemniaków - ok. 600 g
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g zielonego groszku /w ramach uprzątania zamrażarki użyłam mrożonego, który może nie prezentuje się najlepiej, ale co tam/
300-400 g mini kolb kukurydzy ze słoika
1/2 pęczka posiekanej bazylii
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Do naczynia do zapiekania wlej przecier rozcieńczony wodą. Rozłóż kurczaka na przemian z ziemniakami, posyp całość pietruszką. Piecz pod przykryciem 45 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika, przewróć udka, obłóż je kolbami kukurydzy i zielonym groszkiem, następnie posyp bazylią, włóż ponownie do piekarnika - tym razem bez przykrycia i piecz dalej długo, bardzo długo, a potem napisz w komentarzach ile czasu Ci to zajęło i kiedy kurczak i ziemniaki zrobiły się wreszcie miękkie.
Podawaj gorące.
Gotowe!
Bardzo smacznego!
Źródło - "Szybko i smacznie - kurczak"
Źródło:http://lekki-blog.blogspot.com/2011/05/zapiekane-udka-kurczaka-z-warzywami.html