ßßß Cookit - przepis na CIASTO BAKALIOWE pełnoziarniste, słodzone owocami, beztłuszczowe

CIASTO BAKALIOWE pełnoziarniste, słodzone owocami, beztłuszczowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które dzisiaj polecam, to taki bogaty w bakalie keks z piernikową nutą.
Pokrojone na cienkie plasterki smakuje naprawdę dobrze nawet w kilka dni po upieczeniu.
Ciasto jest osłodzone w zasadzie samymi bakaliami, upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu…
Aż trudno uwierzyć, że to ciasto może być smaczne… A jednak :)
Przepis pochodzi z książki „Dania niskotłuszczowe. Najlepsze przepisy z całego świata.”
Uwaga:)
Ciasto miało być podane jako deser w czasie rodzinnego obiadu. Piekłam je dosłownie w ostatniej chwili…
Po wyjęciu z piekarnika wyglądało „groźnie”… Było bardzo ciemne, ciężkie, twarde, ale pachniało bardzo ładnie…
Miałam naprawdę duże obawy, czy będzie czym poczęstować Rodzinę ;)
Na szczęście to były tylko obawy. Ciasto pokrojone na cienkie plasterki smakowało wszystkim. Było słodkie i pachniało cytrusami oraz korzennymi przyprawami :)
Zgodnie z przepisem ciasto upiekłam w okrągłej formie, ale uważam, że dużo lepszym rozwiązaniem jest upieczenie ciasta w formie keksówce i tak podaję poniżej. Ponadto zrezygnowałam z lukrowej polewy, aby ciasto było mniej kaloryczne.
Składniki: (forma keksówka 10×25 cm)
175 g niesłodzonych daktyli bez pestek
125 g jędrnych suszonych śliwek bez pestek
200 g soku ze świeżych pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
400-450 g bakalii (u mnie były to rodzynki, suszona żurawina i pokrojone suszone morele)
3 duże jajka, osobno żółtka i białka
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle i śliwki pokroić i włożyć do małego garnka. Zagotować z dodatkiem soku pomarańczowego i gotować pod przykryciem 10 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować na pure. Dodać syrop klonowy (lub z agawy), utartą skórkę cytrynową oraz pomarańczową i dokładnie wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Dodać bakalie i dokładnie wymieszać.
Ostudzone pure z daktyli i śliwek wymieszać z żółtkami. Dodać do mąki i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami (przynajmniej na 3 razy) do reszty ciasta. Za każdym razem dokładnie wymieszać. (Uwaga: Masa będzie baaardzo gęsta.)
Ciasto przełożyć do formy. Wyrównać wierzch. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 90 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. (Wbity w ciasto patyczek, po wyjęciu powinien być suchy.)
Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Uwaga:
Ciasto jest mało reprezentacyjne podane w całości. W związku z tym warto je podawać tak jak piernik, od razu pokrojone na plastry.
Zawinięte szczelnie w folię można przechowywać nawet do tygodnia.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/12/16/ciasto-bakaliowe-pelnoziarniste-slodzone-owocami-beztluszczowe