Wykonanie

Ciasto, które dzisiaj polecam, to taki bogaty w
bakalie keks z piernikową nutą.Pokrojone na cienkie plasterki smakuje naprawdę dobrze nawet w kilka dni po upieczeniu.Ciasto jest osłodzone w zasadzie samymi
bakaliami, upieczone z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu…Aż trudno uwierzyć, że to ciasto może być smaczne… A jednak :)Przepis pochodzi z książki „Dania niskotłuszczowe. Najlepsze przepisy z całego świata.”Uwaga:)Ciasto miało być podane jako deser w czasie rodzinnego obiadu. Piekłam je dosłownie w ostatniej chwili…Po wyjęciu z piekarnika wyglądało „groźnie”… Było bardzo ciemne, ciężkie, twarde, ale pachniało bardzo ładnie…Miałam naprawdę duże obawy, czy będzie czym poczęstować Rodzinę ;)Na szczęście to były tylko obawy. Ciasto pokrojone na cienkie plasterki smakowało wszystkim. Było słodkie i pachniało
cytrusami oraz
korzennymi przyprawami :)Zgodnie z przepisem ciasto upiekłam w okrągłej formie, ale uważam, że dużo lepszym rozwiązaniem jest upieczenie ciasta w formie keksówce i tak podaję poniżej. Ponadto zrezygnowałam z lukrowej polewy, aby ciasto było mniej kaloryczne.

Składniki: (forma keksówka 10×25 cm)175 g niesłodzonych
daktyli bez pestek125 g jędrnych suszonych
śliwek bez pestek200 g soku ze świeżych
pomarańczy2 łyżki
syropu klonowego lub z agawy1 łyżeczka startej
skórki cytrynowej1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowej225 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy do piernika400-450 g
bakalii (u mnie były to
rodzynki,
suszona żurawina i pokrojone
suszone morele)3 duże
jajka, osobno
żółtka i
białka
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle i
śliwki pokroić i włożyć do małego garnka. Zagotować z dodatkiem
soku pomarańczowego i gotować pod przykryciem 10 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować na
pure. Dodać
syrop klonowy (lub z agawy), utartą
skórkę cytrynową oraz
pomarańczową i dokładnie wymieszać.Do miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
przyprawę do pierników. Dodać
bakalie i dokładnie wymieszać.Ostudzone
pure z
daktyli i
śliwek wymieszać z
żółtkami. Dodać do
mąki i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami (przynajmniej na 3
razy) do reszty ciasta. Za każdym razem dokładnie wymieszać. (Uwaga: Masa będzie baaardzo gęsta.)

Ciasto przełożyć do formy. Wyrównać wierzch. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 90 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. (Wbity w ciasto patyczek, po wyjęciu powinien być suchy.)Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.Uwaga:Ciasto jest mało reprezentacyjne podane w całości. W związku z tym warto je podawać tak jak piernik, od razu pokrojone na plastry.Zawinięte szczelnie w folię można przechowywać nawet do tygodnia.Smacznego :)