Tak nam zasmakował keks, że jasnym było, że musi pojawić się na świątecznym stole. Lekko tylko zmodyfikowałam ostatni przepis, by nadać ciastu jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Pychotka! :)Składniki na dwie foremki o średnicy ok. 12 cm:80 g masła80 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki ekstraktu pomarańczowego2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)80 g mąki pszennej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniagarść suszonych żurawin (u mnie żurawina z wiśniami)garść innych bakalii (u mnie suszone morele)Dodatkowo na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru (z górką)1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego2-3 łyżki posiekanych orzechów (dowolnie)Wykonanie:W misce ucieramy masło z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy aż masa stanie się jasna i gładka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy. Przygotowane bakalie łączymy z ciastem. W wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy pianę z ciastem, mieszamy lekko łyżką.Ciasto przekładamy do foremek (do 3/4 wysokości) i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Przygotowanie lukru (jak ciasto już wystygnie, bo lukier szybko zastyga):Białka ubijamy na sztywną pianę porcjami dodając cukier, na koniec wlewając ekstrakt pomarańczowy .Przygotowanym lukrem pokrywamy wystudzone keksy i ozdabiamy posiekanymi orzechami lub bakaliami. :)Smacznego! :)