ßßß
Kasza gryczana ma u nas w domu coraz większą liczbę miłośników.Sądząc po komentarzach, i Wy coraz częściej „zapraszacie” ją na swój stół :)Tym razem proponuję Wam przepis autorstwa Pani Agaty Wojdy, szefowej kuchni warszawskiego Bistro Księgarni Opasły Tom (opublikowany w magazynie Moje Gotowanie z października 2012 r.).Nie wiem czy mieliście kiedykolwiek okazję jeść pierogi, z których słynie Lubelszczyzna. Są to pierogi nadziewane kaszą gryczaną, cebulką i białym serem. Naprawdę pycha! Dzisiejsze danie to taka uwspółcześniona i umiędzynarodowiona wersja takiego właśnie farszu :)Składniki: (2-3 porcje)1 szklanka suchej kaszy gryczanej (lub około 2 ½ szklanki ugotowanej na sypko)3 łyżki oleju2 małe cebule1 duża garść uprażonych (na suchej patelni lub w piekarniku) i posiekanych orzechów włoskich (u mnie pekan)1/2 łyżeczki suszonego cząbru1 łyżka miodu (u mnie syropu z agawy)100-125 g mascarponesól i pieprz
Wykonanie:Kaszę ugotować na sypko (najłatwiej według tego przepisu).Uprażyć cebulę na złoto. W tym celu na patelni mocno rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć cały czas mieszając aż cebula zacznie się rumienić. Wyłączyć ogień i nadal mieszając smażyć cebulę na stygnącej patelni do czasu aż nabierze ciemno miodowego koloru. Wyłowić z tłuszczu i przełożyć do uprażonej kaszy.Do kaszy dodać orzechy, rozkruszony w palcach suszony cząber, miód/syrop z agawy oraz mascarpone. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub paru mniejszych) i przykryć folią aluminiową.Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 10 minut.Podawać jako osobne danie lub dodatek do dań obiadowych.Oto dodatkowe uwagi Pani Agaty:„Nie zastępujemy mascarpone innym, chudszym serem – smak nie będzie już tak dobry.Kasza nie musi być świeżo gotowana, możemy wykorzystać resztki. Wystarczy je odgrzać i połączyć z resztą składników.”Smacznego :)