ßßß Cookit - przepis na KASZA GRYCZANA z mascarpone i cebulką

KASZA GRYCZANA z mascarpone i cebulką

nazwa

Wykonanie

Kasza gryczana ma u nas w domu coraz większą liczbę miłośników.
Sądząc po komentarzach, i Wy coraz częściej „zapraszacie” ją na swój stół :)
Tym razem proponuję Wam przepis autorstwa Pani Agaty Wojdy, szefowej kuchni warszawskiego Bistro Księgarni Opasły Tom (opublikowany w magazynie Moje Gotowanie z października 2012 r.).
Nie wiem czy mieliście kiedykolwiek okazję jeść pierogi, z których słynie Lubelszczyzna. Są to pierogi nadziewane kaszą gryczaną, cebulką i białym serem. Naprawdę pycha! Dzisiejsze danie to taka uwspółcześniona i umiędzynarodowiona wersja takiego właśnie farszu :)
Składniki: (2-3 porcje)
1 szklanka suchej kaszy gryczanej (lub około 2 ½ szklanki ugotowanej na sypko)
3 łyżki oleju
2 małe cebule
1 duża garść uprażonych (na suchej patelni lub w piekarniku) i posiekanych orzechów włoskich (u mnie pekan)
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
1 łyżka miodu (u mnie syropu z agawy)
100-125 g mascarpone
sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko (najłatwiej według tego przepisu).
Uprażyć cebulę na złoto. W tym celu na patelni mocno rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć cały czas mieszając aż cebula zacznie się rumienić. Wyłączyć ogień i nadal mieszając smażyć cebulę na stygnącej patelni do czasu aż nabierze ciemno miodowego koloru. Wyłowić z tłuszczu i przełożyć do uprażonej kaszy.
Do kaszy dodać orzechy, rozkruszony w palcach suszony cząber, miód/syrop z agawy oraz mascarpone. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub paru mniejszych) i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 10 minut.
Podawać jako osobne danie lub dodatek do dań obiadowych.
Oto dodatkowe uwagi Pani Agaty:
„Nie zastępujemy mascarpone innym, chudszym serem – smak nie będzie już tak dobry.
Kasza nie musi być świeżo gotowana, możemy wykorzystać resztki. Wystarczy je odgrzać i połączyć z resztą składników.”
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/10/24/kasza-gryczana-z-mascarpone-i-cebulka