Wykonanie
Kasza gryczana ma u nas w domu coraz większą liczbę miłośników.Sądząc po komentarzach, i Wy coraz częściej „zapraszacie” ją na swój stół :)Tym razem proponuję Wam przepis autorstwa Pani Agaty
Wojdy, szefowej kuchni warszawskiego Bistro Księgarni Opasły Tom (opublikowany w magazynie Moje Gotowanie z października 2012 r.).Nie wiem czy
mieliście kiedykolwiek okazję jeść pierogi, z których słynie Lubelszczyzna. Są to pierogi nadziewane
kaszą gryczaną,
cebulką i
białym serem. Naprawdę pycha! Dzisiejsze danie to taka uwspółcześniona i umiędzynarodowiona wersja takiego właśnie farszu :)Składniki: (2-3 porcje)1 szklanka suchej
kaszy gryczanej (lub około 2 ½ szklanki ugotowanej na sypko)3 łyżki
oleju2 małe
cebule1 duża garść uprażonych (na suchej patelni lub w piekarniku) i posiekanych
orzechów włoskich (u mnie pekan)1/2 łyżeczki suszonego cząbru1 łyżka
miodu (u mnie
syropu z agawy)100-125 g
mascarponesól i
pieprzWykonanie:
Kaszę ugotować na sypko (najłatwiej według tego przepisu).Uprażyć
cebulę na złoto. W tym celu na patelni mocno rozgrzać
olej i wrzucić drobno posiekaną
cebulę. Smażyć cały czas mieszając aż
cebula zacznie się rumienić. Wyłączyć ogień i nadal mieszając smażyć
cebulę na stygnącej patelni do czasu aż nabierze ciemno
miodowego koloru. Wyłowić z tłuszczu i przełożyć do uprażonej
kaszy.Do
kaszy dodać
orzechy, rozkruszony w palcach suszony cząber, miód/syrop z agawy oraz
mascarpone. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub paru mniejszych) i przykryć folią aluminiową.Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 10 minut.Podawać jako osobne danie lub dodatek do dań obiadowych.Oto dodatkowe uwagi Pani Agaty:„Nie zastępujemy
mascarpone innym, chudszym
serem – smak nie będzie już tak dobry.
Kasza nie musi być świeżo gotowana, możemy wykorzystać resztki. Wystarczy je odgrzać i połączyć z resztą składników.”Smacznego :)