Wykonanie
Jeśli zdarza się Wam ugotować za dużo
kaszy gryczanej do obiadu to mam dla Was wspaniały pomysł na jej wykorzystanie. Jeśli natomiast nie macie jej to z całą pewnością powinniście ją ugotować, żeby przekonać się jak wspaniale smakuje taka
kasza zapieczona z
serkiem mascarpone i z boską,
prażoną cebulką. Już sama
kasza z patelni smakuje bardzo dobrze ale dodatek
prażonej cebulki to kropka nad i. Gorąco polecam to danie, jako dodatek do
mięsa, chociaż ja zjadłam je całkowicie samo.
Inspiracja: Moje GotowanieSkładniki:30 dag
kaszy gryczanej, ugotowanejłyżka
masła6 łyżek
oleju do smażenia3 średnie
cebule25 dag
serka mascarpone (ja dałam połowę)
sól,
pieprzNa patelni rozgrzać bardzo mocno
olej i wrzucić na niego drobno posiekaną
cebulę. Prażyć ją na bardzo małym ogniu aż będzie miały złoty kolor.
Kaszę wymieszać z
serkiem mascarpone, przyprawić
solą i
pieprzem. Przełożyć do jednego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych i posypać
prażoną cebulką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 10 min.Smacznego:)