Wykonanie

Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pyszną domową
wędlinę.
Szynka wieprzowa, ze względu na swój kształt, popularnie zwana „kulką”, przygotowana w „6 krokach” to naprawdę wspaniała alternatywa dla sklepowych produktów. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, jest lekka, łatwa do zrobienia i wielce smakowita :)Gorąco polecam!Przepis cytuję za Tatą mojej Przyjaciółki Agaty.
Panie Kazimierzu, bardzo dziękuję za podzielenie się tak wspaniałą recepturą :)KULKA WIEPRZOWA w sześciu krokach:1. Nabyć jedną kulkę.2. Przygotować zalewę.Do 2 l
wody dodać:0,5 szklanki
soli kuchennej1 łyżeczkę od
herbaty cukru5
liści laurowych1 łyżeczkę
majeranku1 łyżeczkę
chili w proszku6 ząbków
czosnku6 ziaren jałowcaZagotować i ostudzić pod przykryciem.3. Kulkę natrzeć 2 ząbkami
czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce.4. Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.5. Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.6. Zjeść!Moje uwagi co do kolejnych kroków:Ad 1 „Kulka” to
szynka wieprzowa. Wiem, że moja Przyjaciółka Agata kupuje „kulki” w Biedronce. Ja nabyłam swoją na lokalnym bazarku. Pan rzeźnik dokładnie wiedział o jaki rodzaj
mięsa mi chodzi :)Ad 2 Następnym razem zmniejszę odrobinę ilość
soli, do 1/3 1/4 szklanki. Jesteśmy przyzwyczajeni do mało słonych dań. Od siebie dodałam 5 ziarenek
ziela angielskiego.
Chilli w proszku zastąpiłam ususzonymi
płatkami chilli.Ad 3 Ja
szynkę obwiązałam sznurkiem i marynowałam w
czosnku przez całą noc.Ad 4 i 5
Szynkę od momentu zagotowania gotujemy tak aby
woda lekko bulgotała. Cały czas pod przykryciem. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości
mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych
ziemniaków. Podniosą poziom płynu i częściowo wchłoną
sól. (To cenna uwaga jednej z Czytelniczek.)Ad 7 Czysta przyjemność :)
Szynka smakuje i wygląda odrobinę tak jak pieczony, wilgotny
schab środkowy .Pzdr i życzę smacznegoAniado