ßßß Cookit - przepis na GOTOWANA SZYNKA WIEPRZOWA czyli domowa wędlina

GOTOWANA SZYNKA WIEPRZOWA czyli domowa wędlina

nazwa

Wykonanie

Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pyszną domową wędlinę.
Szynka wieprzowa, ze względu na swój kształt, popularnie zwana „kulką”, przygotowana w „6 krokach” to naprawdę wspaniała alternatywa dla sklepowych produktów. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, jest lekka, łatwa do zrobienia i wielce smakowita :)
Gorąco polecam!
Przepis cytuję za Tatą mojej Przyjaciółki Agaty.
Panie Kazimierzu, bardzo dziękuję za podzielenie się tak wspaniałą recepturą :)
KULKA WIEPRZOWA w sześciu krokach:
1. Nabyć jedną kulkę.
2. Przygotować zalewę.
Do 2 l wody dodać:
0,5 szklanki soli kuchennej
1 łyżeczkę od herbaty cukru
5 liści laurowych
1 łyżeczkę majeranku
1 łyżeczkę chili w proszku
6 ząbków czosnku
6 ziaren jałowca
Zagotować i ostudzić pod przykryciem.
3. Kulkę natrzeć 2 ząbkami czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce.
4. Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.
5. Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.
6. Zjeść!
Moje uwagi co do kolejnych kroków:
Ad 1 „Kulka” to szynka wieprzowa. Wiem, że moja Przyjaciółka Agata kupuje „kulki” w Biedronce. Ja nabyłam swoją na lokalnym bazarku. Pan rzeźnik dokładnie wiedział o jaki rodzaj mięsa mi chodzi :)
Ad 2 Następnym razem zmniejszę odrobinę ilość soli, do 1/3 1/4 szklanki. Jesteśmy przyzwyczajeni do mało słonych dań. Od siebie dodałam 5 ziarenek ziela angielskiego. Chilli w proszku zastąpiłam ususzonymi płatkami chilli.
Ad 3 Ja szynkę obwiązałam sznurkiem i marynowałam w czosnku przez całą noc.
Ad 4 i 5 Szynkę od momentu zagotowania gotujemy tak aby woda lekko bulgotała. Cały czas pod przykryciem. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków. Podniosą poziom płynu i częściowo wchłoną sól. (To cenna uwaga jednej z Czytelniczek.)
Ad 7 Czysta przyjemność :) Szynka smakuje i wygląda odrobinę tak jak pieczony, wilgotny schab środkowy .
Pzdr i życzę smacznego
Aniado
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/26/gotowana-szynka-wieprzowa-czyli-domowa-wedlina