Wykonanie

Jak w tytule
szynka gotowana, prosta i smaczna domowa
wędlina, jak robiłam ją pierwszy raz to myślałam sobie jak to może wyjść skoro jak piekę w rękawie to ponad godzinkę a tu 2
razy po 10 minut, ale wyszła a
potem gotowałam ją drugi, trzeci i kolejny za każdym razem wychodzi nawet wtedy gdy zagapiłam się z czasem i zamiast 10 gotowała się około 40 minut i wówczas też się nie wysuszyła chociaż się tego obawiałam. Przepis wyczytałam na blogu Lepszy Smak .Składniki
Szynka tzw. kulkaPrzygotowanie zalewy.Do 2 l
wody dodać:0,5 szklanki
soli kuchennej (u mnie 1/3 szklanki)1 łyżeczkę od
herbaty cukru5
liści laurowych1 łyżeczkę
majeranku1 łyżeczkę
chili w proszku (u mnie
płatki)6 ząbków
czosnku6 ziaren jałowca + 6 ziaren
ziela angielskiegoZagotować i ostudzić pod przykryciem.Kulkę natrzeć 2 ząbkami
czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce. (u mnie cała noc)Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.
Szynkę od momentu zagotowania gotujemy tak aby
woda lekko bulgotała. Cały czas pod przykryciem. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości
mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych
ziemniaków. Podniosą poziom płynu i częściowo wchłoną
sól.