ßßß Cookit - przepis na szynka gotowana

szynka gotowana

nazwa

Wykonanie

Jak w tytule szynka gotowana, prosta i smaczna domowa wędlina, jak robiłam ją pierwszy raz to myślałam sobie jak to może wyjść skoro jak piekę w rękawie to ponad godzinkę a tu 2 razy po 10 minut, ale wyszła a potem gotowałam ją drugi, trzeci i kolejny za każdym razem wychodzi nawet wtedy gdy zagapiłam się z czasem i zamiast 10 gotowała się około 40 minut i wówczas też się nie wysuszyła chociaż się tego obawiałam. Przepis wyczytałam na blogu Lepszy Smak .
Składniki
Szynka tzw. kulka
Przygotowanie zalewy.
Do 2 l wody dodać:
0,5 szklanki soli kuchennej (u mnie 1/3 szklanki)
1 łyżeczkę od herbaty cukru
5 liści laurowych
1 łyżeczkę majeranku
1 łyżeczkę chili w proszku (u mnie płatki)
6 ząbków czosnku
6 ziaren jałowca + 6 ziaren ziela angielskiego
Zagotować i ostudzić pod przykryciem.
Kulkę natrzeć 2 ząbkami czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce. (u mnie cała noc)
Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.
Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.
Szynkę od momentu zagotowania gotujemy tak aby woda lekko bulgotała. Cały czas pod przykryciem. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków. Podniosą poziom płynu i częściowo wchłoną sól.
Źródło:http://gotowanieodchudzanie.blox.pl/2013/01/szynka-gotowana.html