ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z WINEM

ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z WINEM

nazwa

Wykonanie

Wspaniała, intensywna w smaku zupa z pieczonych pomidorów.
Najlepsza oczywiście o tej porze roku, kiedy mamy możliwość nabycia cudownych, „mięsistych” pomidorów, które dojrzewały na słońcu :)
W zasadzie „robi się sama”, aczkolwiek trwa to parę godzin…
Pomysł na takie właśnie wykorzystanie wolno-pieczonych pomidorów podsunęła mi Asia (Autorka również tego przepisu). Jeszcze raz bardzo dziękuję :)
Uwaga:
Przy okazji przypominam Wam o niezawodnej i bardzo „energooszczędnej” metodzie przechowywania zup – chodzi oczywiście o błyskawiczne wekowanie :)
Składniki: (10-12 porcji)
20 podłużnych, „mięsistych” pomidorów, które mają bardzo mało pestek
1 cebula (czerwona lub biała)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, bazylia, rozmaryn, oregano…)
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
1/2 szklanki oliwy
dodatkowo:
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
ocet balsamiczny – do doprawienia
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Pomidory umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na połówki. Cebulę pokroić na ćwiartki.
Dużą płaską żaroodporną formę wysmarować oliwą. Pomidory posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do dołu. Obok ułożyć ćwiartki cebuli oraz obrane ząbki czosnku.
Oliwę wymieszać z sokiem i skórką otartą z cytryny oraz posiekanymi ziołami.
Zalać pomidory przygotowaną oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny (temperatura 120 stopni).
Upieczone pomidory, cebulę oraz czosnek zmiksować wraz z oliwą i sosem z pieczenia. Przetrzeć przez sito. Wlać do garnka, dodać wino, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie octem balsamicznym.
Podawać na gorąco lub jako chłodnik.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/13/zupa-z-pieczonych-pomidorow-z-winem