Wykonanie

Absolutnie podstawowy, błyskawiczny i prosty przepis na krem z
kopru włoskiego.Ma bardzo delikatny smak, piękny pastelowy zielono-
pistacjowy kolor i lekko „kaszkowatą” konsystencję.Przyjemnie syci :)Uwaga:)Jeśli nie próbowaliście jeszcze
kopru włoskiego (fenkułu) to polecam! Tutaj możecie przeczytać więcej na temat tego warzywa :)Zupę można podawać „solo” albo z pokruszonym
serem pleśniowym (ewentualnie kozim) i/lub posypaną posiekanym
szczypiorkiem.Zupę można także ugotować na samym
bulionie i podawać w formie
cappuccino, z „czapą” spienionego
mleka. Tak jak w tym przepisie, na krem ze
szparagów :)Składniki: (4-5 porcji)1 średnia bulwa
kopru włoskiego1 średni
por, tylko biała część1 średnia
cukiniasól i
pieprzsok z cytryny do smaku (opcjonalnie)1 szklanka
mleka 2%1-2 szklanki
bulionuoliwa
Wykonanie:
Cukinię obrać i pokroić w plasterki.
Pora i
koper włoski także pokroić na plasterki.W garnku rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy, dodać pokrojona
cukinię,
koper włoski,
pora i smażyć 3-5 minut. Wlać
mleko oraz 1 szklankę
bulionu. Gotować 20-25 minut. Zmiksować blenderem na jednolity krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej
bulionu.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
sokiem z cytryny.Smacznego :)