ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI KAKAOWO-KOKOSOWE

NALEŚNIKI KAKAOWO-KOKOSOWE

nazwa

Wykonanie

Lekkie naleśniki, podane z dowolnymi owocami sezonowymi będą idealnym daniem na śniadanie :)
Dzięki dodatkowi mleka kokosowego nabierają jeszcze delikatniejszej struktury, a kakao sprzyja „ukryciu” cennego dla zdrowia błonnika ;)
Uwaga:)
Ja te naleśniki podawałam z twarożkiem naturalnym, świeżymi truskawkami, musem truskawkowym i syropem z agawy.
Innymi smakowitymi dodatkami, oprócz świeżych owoców, mogą być także konfitura rabarbarowo-truskawkowa,błyskawiczne duszone jabłka, a nawet mus morelowo-pomarańczowy .
Naleśniki/placuszki smażone z dodatkiem mleka kokosowego są według mnie bardziej puszyste i delikatne, niż smażone z dodatkiem mleka krowiego lub samej wody. Jednocześnie smak „kokosowy” jest w zasadzie niewyczuwalny.
Co zaś tyczy kakao… Po dodaniu 1 czubatej łyżki, naleśniki nabierają ciemniejszego koloru (nie jest to bynajmniej kolor czekoladowo-brązowego, niestety…), a smak kakaowy także jest baaardzo delikatny…
Stąd moja sugestia aby dla wzmocnienia efektu dodawać większą ilość kakao, a może nawet 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Składniki: (około 15 sztuk)
2 jajka (osobno żółtka i białka)
1 szklanka mleka kokosowego
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
1-2 czubate łyżki kakao (u mnie była 1, ale następnym razem dam 2, aby smak i kolor kakao były bardziej uwidocznione)
1/2 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, głównie dla koloru)
250-400 ml wody (można dać wodę gazowaną)
szczypta soli
dodatkowo:
świeże owoce
twarożek naturalny
syrop z agawy
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka i mleko kokosowe wymieszać mikserem. Dodać oba rodzaje mąki, kakao i około szklankę wody. Ubijać mikserem dodając więcej wody, aż do uzyskania konsystencji średnio gęstej śmietany. Na koniec dodać ubitą pianę, wymieszać i odstawić ciasto na 15 minut aby „odpoczęło”. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać trochę więcej wody.
Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Uwaga:
* Ilość wody potrzebna do sporządzenia ciasta naleśnikowego zależy od rodzaju mąki, gęstości mleka kokosowego oraz wielkości jajek. Radzę dodawać wodę stopniowo… Dużo łatwiej jest bowiem rozcieńczyć za gęste ciasto niż na odwrót.
** Tutaj pisałam więcej na temat smażenia naleśników.
*** Do tych naleśników nie ma potrzeby dodawania oleju, ponieważ mleko kokosowe jest na tyle tłuste, że to wystarcza aby naleśniki nie przywierały do patelni.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/05/27/nalesniki-kakaowo-kokosowe