ßßß Cookit - przepis na JAJKO ZAPIEKANE W SZYNCE

JAJKO ZAPIEKANE W SZYNCE

nazwa

Wykonanie

Jest to kolaż kilku przepisów śniadaniowych!
Były już jajka w kokilkach, nawet w wersji ze szpinakiem … Były także zapiekanki w szynce … A teraz proponuję połączenie tych wszystkich przepisów!
Zaręczam, że się nie zawiedziecie :)
Uwaga:)
W tym przepisie wykorzystuję zupełnie nową (przynajmniej dla mnie ;) ) metodę pieczenia. Przyznam, że ja baaardzo nie lubię płynnego białka, żółtko natomiast wręcz przeciwnie ;)
W związku z tym pieczenie odbywa się 2-etapowo:
1 etap – szynka + szpinak + białko
2 etap – żółtko
Dzięki temu szynka jest lekko przypieczona, szpinak (ewentualnie mus pieczarkowy) gorący, białko białe i ścięte, a żółtko cudownie płynne :)
Składniki: (1 duża porcja śniadaniowa)
2 jajka, osobno białko i żółtko! (najlepiej od szczęśliwych kur)
2 plastry szynki (u mnie parmeńska, ale może też być tradycyjna, gotowana)
2 łyżki usmażonego z czosnkiem szpinaku (takiego jak ten lub ten)*
1 łyżka tartego, ostrego żółtego sera (opcjonalnie)
pieprz i sól
*Uwaga: W przepisie można wykorzystać zamiast szpinaku – mus pieczarkowy
dodatkowo:
sałata, świeże kiełki… pomidory/ogórki/papryka…
foremka na muffiny
oliwa do posmarowania formy
Wykonanie:
Wgłębienia w formie na muffiny posmarować cienko oliwą. (Uwaga: Należy posmarować tylko tyle wgłębień ile będzie sztuk pieczonych jajek.) Każde wyłożyć plastrem szynki.
Na dno włożyć po łyżce smażonego szpinaku (musu pieczarkowego) oraz białko z jajka. (Uwaga: To jest jedyny „trudny manewr” do wykonania. Każde jajko należy rozbić i bardzo delikatnie oddzielić żółtko od białka. Żółtko w całości odkładamy do małej miseczki/kieliszka, a białko wlewamy na szpinak.)
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wstawić formę i piec do czasu aż białko będzie prawie całkowicie ścięte (białe), czyli około 5-8 minut.
Wyjąć formę z piekarnika, ostrożnie na wierzch każdego białka przełożyć żółtko i ponownie wstawić do piekarnika. Piec kolejne 3-4 minuty, dotąd aż żółtko będzie ścięte na zewnątrz.
Po wyjęciu posypać odrobiną żółtego sera (opcjonalnie). Podawać z dodatkiem sałaty/kiełków/pomidorów/ogórków…
Uwaga: Szynka jest baaardzo słona. Radzę najpierw spróbować jajko, a dopiero potem ewentualnie doprawić solą lub pieprzem.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Sałatka z jabłkiem i kozim serem
Łososiowa rolada z musem z pstrąga
Sałatka z pieczonych owoców na ciepło
Razowa szarlotka
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/01/17/jajko-zapiekane-w-szynce