Wykonanie

Jest to kolaż kilku przepisów
śniadaniowych!Były już
jajka w kokilkach, nawet w wersji ze
szpinakiem … Były także zapiekanki w
szynce … A teraz proponuję połączenie tych wszystkich przepisów!Zaręczam, że się nie zawiedziecie :)Uwaga:)W tym przepisie wykorzystuję zupełnie nową (przynajmniej dla mnie ;) ) metodę pieczenia. Przyznam, że ja baaardzo nie lubię płynnego
białka,
żółtko natomiast wręcz przeciwnie ;)W związku z tym pieczenie odbywa się 2-etapowo:1 etap –
szynka +
szpinak +
białko2 etap –
żółtkoDzięki temu
szynka jest lekko przypieczona,
szpinak (ewentualnie mus
pieczarkowy) gorący,
białko białe i ścięte, a
żółtko cudownie płynne :)Składniki: (1 duża porcja
śniadaniowa)2
jajka, osobno
białko i
żółtko! (najlepiej od szczęśliwych kur)2 plastry
szynki (u mnie parmeńska, ale może też być tradycyjna, gotowana)2 łyżki usmażonego z
czosnkiem szpinaku (takiego jak ten lub ten)*1 łyżka tartego,
ostrego żółtego sera (opcjonalnie)
pieprz i
sól*Uwaga: W przepisie można wykorzystać zamiast
szpinaku – mus
pieczarkowydodatkowo:
sałata, świeże
kiełki… pomidory/ogórki/papryka…foremka na muffiny
oliwa do posmarowania formy

Wykonanie:Wgłębienia w formie na muffiny posmarować cienko
oliwą. (Uwaga: Należy posmarować tylko tyle wgłębień ile będzie sztuk pieczonych
jajek.) Każde wyłożyć plastrem
szynki.Na dno włożyć po łyżce smażonego
szpinaku (musu
pieczarkowego) oraz
białko z
jajka. (Uwaga: To jest jedyny „trudny manewr” do wykonania. Każde
jajko należy rozbić i bardzo delikatnie oddzielić
żółtko od
białka.
Żółtko w całości odkładamy do małej miseczki/kieliszka, a
białko wlewamy na
szpinak.)Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wstawić formę i piec do czasu aż
białko będzie prawie całkowicie ścięte (białe), czyli około 5-8 minut.Wyjąć formę z piekarnika, ostrożnie na wierzch każdego
białka przełożyć
żółtko i ponownie wstawić do piekarnika. Piec kolejne 3-4 minuty, dotąd aż
żółtko będzie ścięte na zewnątrz.Po wyjęciu posypać odrobiną
żółtego sera (opcjonalnie). Podawać z dodatkiem sałaty/kiełków/pomidorów/ogórków…Uwaga:
Szynka jest baaardzo słona. Radzę najpierw spróbować
jajko, a dopiero
potem ewentualnie doprawić
solą lub
pieprzem.Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGU
Sałatka z
jabłkiem i
kozim serem
Łososiowa rolada z musem z
pstrąga
Sałatka z pieczonych
owoców na ciepło


Razowa szarlotka