Wykonanie
Szukałam przepisu wykorzystującego chorizo. Troszkę nam się ta
kiełbasa rozmnożyła i trzeba było zacząć likwidować zapasy. I tak trafiłam na stronę Eating Well . Polędwiczka wyszła bardzo smaczna i efektowna. I wbrew pozorom - szybka w przygotowaniu. Polecam!
składniki1 polędwiczka ok 600 g250 g świeżego młodego
szpinaku100 g
żółtego sera np cheddar'a, starty na małych oczkachok 70 g
kiełbasy chorizo lub
salami4 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól,
pieprzprzygotowaniePolędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu
polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek
mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chorizo pokroić w małą kostkę.
Szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. W misce wymieszać lekko posiekany
szpinak,
ser, chorizo, 1/4 łyżeczki
soli.W małej małej miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę
czosnek z 1 - 2 łyżkami
oliwy i 1/4 łyżeczki
soli. Odstawić na bok.Jeżeli odcięliśmy tzw główkę , należy ją posiekać w blenderze.Położyć
mięso na desce i
ostrym nożem rozciąć wzdłuż , ale nie do końca, tylko tak , aby można je było rozłożyć jak książkę . Przykryć folią spożywcza i rozbić tłuczkiem.Na tak przygotowanym płacie
mięsa rozłożyć równomiernie, najpierw warstwę posiekanego
mięsa (o ile jest) a następnie farsz
szpinakowy, zostawiając ze wszystkich stron wolny od farszu margines. polać równomiernie częścią
oliwy z
czosnkiem. Aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem , krótsze boki
mięsa zawinąć do środka a całość zwinąć wzdłuż dłuższego
boku w roladę. Tak powstałą roladę obwiązać sznurkiem kuchennym. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli (jeżeli patelni można używać w piekarniku, zostawiamy
mięso na niej) smarujemy resztą
oliwy z
czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 30 - 40 minut. Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego!