ßßß Cookit - przepis na Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby

Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby

nazwa

Wykonanie

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim z szynką i serem?
Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc zwykle robię obie... :)
SKŁADNIKI
4 piersi z kurczaka
2 opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
sól, pieprz
Do wersji z szynką
4 plasterki szynki
4 plasterki sera żółtego
Wersja ze szpinakiem i fetą
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
łyżeczka śmietany
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu .
Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Solimy i pieprzymy.
Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.
Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem
(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.
Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :
- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem.
Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.
Smarujemy żółtkiem jajka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez 20 minut.
Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami.
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-ciescie-francuskim-na-dwa.html