ßßß
2 opakowania ciasta francuskiego1 żółtkosól, pieprzDo wersji z szynką4 plasterki szynki4 plasterki sera żółtegoWersja ze szpinakiem i fetą200 g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku100 g sera fetałyżeczka śmietanyoliwaPRZYGOTOWANIEPiersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu .
Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem.Solimy i pieprzymy.Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem.
Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.Smarujemy żółtkiem jajka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopniprzez 20 minut.Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami.