ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem w cieście francuskim.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem w cieście francuskim.

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 2 porcje)
0.5 opakowania mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 piersi z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
2 plastry sera
sól, pieprz, ulubione przyprawy
Szpinak wrzucamy na roztopione masełko i smażymy aż do odparowania wody. Dodajemy czosnek, przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Piersi z kurczaka rozcinamy tak aby powstały nam kieszonki.
Do piersi wkładamy szpinak, przykrywamy serem.
Piersi układamy na cieście francuskim, posypujemy przyprawami i zawijamy.
Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Piersi możemy podawać z zapieczonymi ziemniaczkami.
W tym celu należy ziemniaki obgotować, ja obtoczyłam dodatkowo w przyprawie do ziemniaków Firmy Rafex, a następnie ułożyć na blaszce i zapiec. Można piec równocześnie z piersiami.
Inspirowałam się TYM przepisem :)
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2015/06/piers-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-serem.html