Wykonanie

Strudel z
kapustą i
grzybami wpisuje się powoli w czas przygotowań do nadchodzących Świąt.Cienkie płaty
razowego ciasta wypełnione aromatycznym farszem można podawać jako osobne danie (zarówno na ciepło, jak i na zimno) albo jako dodatek do zupy.Przepis na ciasto pochodzi z poleconej mi przez Kaś książki „Wypieki dla diabetyków” (autorki Britta Macho i
Tina Schlag).Uwaga:)Podane poniżej proporcje są na 2 strudle faszerowane
kapustą wigilijną, tj. około 16-20 porcji.W związku z tym, że ja potrzebowałam tylko 10 porcji, zagniecione ciasto podzieliłam na połowy. Pierwszą „nafaszerowałam”
kapustą z
grzybami, a drugą (tak jak w tym przepisie)
jabłkami.Składniki: (2 strudle, razem 16-20 porcji)*Na ciasto:125 g
mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie graham)125 g
mąki pszennej (u mnie tortowa)125 ml zimnej
wody2 łyżki delikatnej
oliwy1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
octu winnego 6%Na farsz:1 kg
kiszonej kapusty2
cebule1/2-1 szklanka
suszonych grzybów300-500 g
pieczarek1 litr
wywaru z warzyw (lub
wody)
liść laurowysól i
pieprz do smaku
oliwa lub
olej lnianyWykonanie:NIE NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA!CIASTO WSTAWIAMY DO ZIMNEGO PIEKARNIKA!Przygotować farsz. (Uwaga: Można to zrobić nawet 1-2 dni wcześniej.)
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną drobno pokroić.
Cebulę posiekać.
Pieczarki umyć i drobno pokroić.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i posiekać.Naszykować odpowiednio duży garnek. Wlać 2-3 łyżki
oliwy i smażyć
cebulę aż nabierze złotego koloru. Zdjąć i odstawić. Do garnka wlać kolejne 2-3 łyżki
oliwy i obsmażyć
pieczarki. Dodać
cebulę, odciśniętą
kapustę kiszoną oraz namoczone
grzybki wraz z zalewą. Dodać
liść laurowy i kilka ziarenek
ziela angielskiego oraz
czarnego pieprzu. (Uwaga: Można je przedtem owinąć kawałkiem gazy i zawiązać bawełnianą nitką, aby na koniec łatwo było je usunąć z gotowego farszu.)Wlać tyle wywaru/wody, aby prawie zakrył
kapustę. Całość gotować na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż
kapusta i
grzyby będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać
wywar lub przegotowaną
wodę. W czasie gotowania doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Gotowy farsz przełożyć na sitko i dokładnie odcedzić (minimum 2-3 godziny).Wszystkie składniki ciasta zagnieść lub wyrobić robotem kuchennym, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (od brzegów miski) i nabierze jedwabistej konsystencji.Z gotowego ciasta uformować kulę, posmarować ją
oliwą i owinąć folią spożywczą. Odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.Ciasto podzielić na połowy (będą z niego 2 strudle). Każdą połowę dokładnie rozwałkować na prostokąt, a następnie dodatkowo rozciągnąć rękoma.* Gotowe, rozciągnięte ciasto ułożyć na czystej ściereczce.*Kilka uwag odnośnie wałkowania i rozciągania. Wałkując podsypywałam ciasto odrobiną
mąki tortowej. Gdy ciasto było już bardzo cienkie podłożyłam pod nie obie dłonie, uniosłam do góry i rozpoczęłam rozciąganie. Trzeba to robić bardzo delikatnie (ciasto lubi się dziurawić!), ale jednocześnie skutecznie, aby w rezultacie otrzymać „płat” grubości lnianej tkaniny.Jeśli w czasie rozciągania powstaną dziurki nie wpadajmy w panikę… Ciasto jest dość plastyczne więc dają się zakleić :)

Połowę nadzienia rozłożyć na cieście pozostawiając 5 cm „margines” wzdłuż wszystkich
boków.Pomagając sobie ściereczką zrolować cały strudel. Końcówki zakręcić (tak jak papierki od
cukierków) i podwinąć pod spód.To samo zrobić z drugim
ciastem.

Gotowe strudle układać na wyłożonej papierem blasze („szwem” do dołu). Posmarować/spryskać odrobiną delikatnej
oliwy. Wstawić do ZIMNEGO piekarnika i piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.****Uwaga: Ciasto zaraz po upieczeniu jest sztywne i twarde. W miarę stygnięcia „więdnie” i staje się zupełnie miękkie.Podawać na zimno lub na ciepło.******Uwaga: Ja strudel upiekłam dzień wcześniej. Na pół godziny przed podaniem, strudel pokroiłam na porcje, przykryłam dokładnie folią aluminiową i wstawiłam do gorącego piekarnika. Odgrzewałam 20-25 minut w temperaturze 180-190 stopni.

ROK TEMU NA BLOGUInne danie wigilijne –
śledzie z
jabłkami i
grzybami