Wykonanie
To bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają
mięsa lub maja go dosyć po świętach
SKŁADNIKI2 kg
kapusty kiszonejszklanka
suszonych grzybów1/2 kg
pieczarek2
marchewkiliść laurowyjedna
cebulasól,
pieprz do smakpół szklanki
oleju lnianego toczonego na zimnoWYKONANIE
Suszone grzyby zalewamy ciepłą
wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .
Wywar zostawiamy do
kapusty.
Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy
wywarem z
grzybów i gotujemy na małym ogniu.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski.
Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy
pieczarki i suszone pokrojone
grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.Do garnka z
kapustą dodajemy podduszone
grzyby,
pieczarki,
cebulę,
liście laurowe, wlewamy
olej lniany.Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości
kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.