Wykonanie
Kapusta z
olejem lnianym podczas kolacji Wigilijnej w moim domu najszybciej znika ze stołu. To właśnie
olej lniany nadaje jej nie powtarzalny smak, a aromat, który wydobywa się z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że, przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie.SKŁADNIKI1 kg
kapusty kiszonej15 dkg
suszonych grzybów150 ml
oleju lnianego2
cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone
Sól,
pieprz do smakułyżka
mąkiPRZYGOTOWANIE
Grzyby umyć a następnie namoczyć i odstawić na noc, po czym drobno pokroić (
wodę, w której się moczyły, nie wylewać można ją dodać do
kapusty)
Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, i pokroić. Następnie
kapustę wymieszać z
grzybami oraz podsmażoną
cebulą. Do garnka wlać
olej lniany, dodać
kapustę, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Podczas duszenia do
kapusty dolewać
wodę w której moczyły się
grzyby. Do miękkiej
kapusty dodać zasmażkę, przygotowaną z łyżki
oleju i
mąki pszennej. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dusimy jeszcze przez chwilę.