ßßß Cookit - przepis na ROLADKI SCHABOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

ROLADKI SCHABOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Na pomysł wpadłam wtedy, kiedy postawiłam przez przypadek obok siebie miskę z pozostałym farszem z uszek i kotlety schabowe. Pomysł się naprawdę udał, roladki pięknie pachną, a do tego ten sos grzybowy- coś wspaniałego. Roladki smakują wybornie z kluseczkami i sosem grzybowym. Polecam na święta.
Składniki:
Farsz:
- 30 dag kapusty kiszonej
- 20 dag pieczarek
- kilka suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- liść laurowy
- sól i pieprz
- 1 kostka grzybowa
Suszone grzyby namoczyć na całą noc, następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyły ( wywar zachować). Kapustę ugotować z liściem laurowym i z marchewką, ostudzić i dobrze odcisnąć. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć. Kapustę wraz z grzybami i marchewką zemleć w maszynce do mięsa.
Dodać usmażone i ostudzone pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszać i doprawić.
Kotlety schabowe rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwijać w roladki i obwiązać nitką.
Usmażyć na patelni na złotobrązowy kolor z obydwu stron. Przełożyć do garnka z wywarem z grzybów, dodać kostkę grzybową i dusić do miękkości. Z wywaru zrobić sos, wystarczy go tylko doprawić i zagęścić
RADA: do wywaru można dodać trochę czerwonego wina.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/12/ROLADKI-SCHABOWE-Z-KAPUSTA-I-GRZYBAMI.html