Wykonanie
Na pomysł wpadłam wtedy, kiedy postawiłam przez przypadek obok siebie miskę z pozostałym farszem z uszek i kotlety
schabowe. Pomysł się naprawdę udał, roladki pięknie pachną, a do tego ten
sos grzybowy- coś wspaniałego. Roladki smakują wybornie z kluseczkami i
sosem grzybowym. Polecam na święta.Składniki:Farsz:- 30 dag
kapusty kiszonej- 20 dag
pieczarek- kilka
suszonych grzybów- 1
cebula- 1
marchewka-
liść laurowy-
sól i
pieprz- 1 kostka grzybowa
Suszone grzyby namoczyć na całą noc, następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyły (
wywar zachować).
Kapustę ugotować z
liściem laurowym i z
marchewką, ostudzić i dobrze odcisnąć.
Pieczarki i
cebulę pokroić w kostkę, usmażyć.
Kapustę wraz z
grzybami i
marchewką zemleć w maszynce do
mięsa.Dodać usmażone i ostudzone
pieczarki z
cebulą. Dokładnie wymieszać i doprawić.
Kotlety
schabowe rozbić, oprószyć
solą i
pieprzem. Nałożyć farsz, zwijać w roladki i obwiązać nitką.
Usmażyć na patelni na złotobrązowy kolor z obydwu stron. Przełożyć do garnka z
wywarem z
grzybów, dodać kostkę
grzybową i dusić do miękkości. Z
wywaru zrobić sos, wystarczy go tylko doprawić i zagęścićRADA: do
wywaru można dodać trochę
czerwonego wina.