ßßß Cookit - przepis na WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Kapusta z suszonymi grzybami to oczywiście jedno z dwunastu dań na naszym Wigilijnym stole.
Przyznam się szczerze, że dla mnie Wigilia mogłaby być przynajmniej raz w miesiącu ;) Wszyscy uwielbiamy tradycyjne dania wigilijne (o wizytach Świętego Mikołaja już nie wspomnę!), tak więc kapusta z grzybami pojawia się u nas jesienią i zimą także na co dzień (Święty z prezentami już niestety nie tak często…).
Uwaga:)
Zarówno kapusta wigilijna, jak i tradycyjny bigos „kochają” zamrażanie i odgrzewanie. W związku z tym warto ugotować oba te dania dużo wcześniej i zamrozić. Będziemy mieli mniej pracy i więcej wolnego czasu przed samymi Świętami.
Tak przygotowaną kapustę możemy podawać jako jedno z dań Wigilijnych, jako przystawkę do smażonej/pieczonej ryby lub wykorzystać jako farsz. Dzieci i osoby, które nie muszą zbytnio martwić się o rozmiar noszonej garderoby, z wielką radością zjedzą pierogi, kulebiaki lub krokiety z nadzieniem kapuściano-grzybowym. ;)
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule
1-2 szklanki suszonych grzybów (najlepiej borowików)
1 litr wywaru z warzyw (lub wody)
liść laurowy
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek lub olej lniany
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną pokroić na paseczki.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć.
Naszykować odpowiednio duży garnek. Wlać 2-3 łyżki oliwy i smażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucić odciśniętą kapustę kiszoną oraz namoczone grzybki wraz z zalewą. Dodać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu.
Uwaga: Do kapusty możemy także dodać drobno pokrojone i przesmażone wraz z cebulą pieczarki.
Wlać tyle wywaru, aby prawie zakrył kapustę. Całość gotować na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać wywar lub przegotowaną wodę. W czasie gotowania doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Uwaga: Jeśli chcemy kapustę z grzybami wykorzystać jako farsz do krokietów, kulebiaków lub pierogów, trzeba ją dość mocno odparować, a potem posiekać.
Smacznego:)
Zapraszam również po inne przepisy na dania Wigilijne :)
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie 2010
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie 2011
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/03/wigilijna-kapusta-z-grzybami