Wykonanie
Kapusta z
suszonymi grzybami to oczywiście jedno z dwunastu dań na naszym Wigilijnym
stole.Przyznam się szczerze, że dla mnie Wigilia mogłaby być przynajmniej raz w miesiącu ;) Wszyscy uwielbiamy tradycyjne dania wigilijne (o wizytach Świętego Mikołaja już nie wspomnę!), tak więc
kapusta z
grzybami pojawia się u nas jesienią i zimą także na co dzień (Święty z prezentami już niestety nie tak często…).Uwaga:)Zarówno
kapusta wigilijna, jak i tradycyjny bigos „kochają” zamrażanie i odgrzewanie. W związku z tym warto ugotować oba te dania dużo wcześniej i zamrozić. Będziemy
mieli mniej pracy i więcej wolnego czasu przed samymi Świętami.Tak przygotowaną
kapustę możemy podawać jako jedno z dań Wigilijnych, jako przystawkę do smażonej/pieczonej
ryby lub wykorzystać jako farsz. Dzieci i osoby, które nie muszą zbytnio martwić się o rozmiar noszonej garderoby, z wielką radością zjedzą pierogi, kulebiaki lub krokiety z nadzieniem kapuściano-
grzybowym. ;)Składniki:1 kg
kiszonej kapusty2 duże
cebule1-2 szklanki
suszonych grzybów (najlepiej
borowików)1 litr
wywaru z warzyw (lub
wody)
liść laurowysól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwek lub
olej lnianyWykonanie:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną pokroić na paseczki.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć.Naszykować odpowiednio duży garnek. Wlać 2-3 łyżki
oliwy i smażyć
cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucić odciśniętą
kapustę kiszoną oraz namoczone
grzybki wraz z zalewą. Dodać
liść laurowy i kilka ziarenek
ziela angielskiego oraz
czarnego pieprzu.Uwaga: Do
kapusty możemy także dodać drobno pokrojone i przesmażone wraz z
cebulą pieczarki.Wlać tyle
wywaru, aby prawie zakrył
kapustę. Całość gotować na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż
kapusta i
grzyby będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać
wywar lub przegotowaną
wodę. W czasie gotowania doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Uwaga: Jeśli chcemy
kapustę z
grzybami wykorzystać jako farsz do krokietów, kulebiaków lub pierogów, trzeba ją dość mocno odparować, a
potem posiekać.Smacznego:)Zapraszam również po inne przepisy na dania Wigilijne :)

Menu na Wigilię i Boże Narodzenie 2010Menu na Wigilię i Boże Narodzenie 2011