ßßß Cookit - przepis na KOTLETY MIELONE z płatkami owsianymi

KOTLETY MIELONE z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Prezentując klops drobiowy obiecałam Wam przepis na przepyszne kotlety mielone, w których nie ma ani jajek ani bułki.
Kotlety są baaardzo soczyste, miękkie i w ogóle nie odbiegają smakiem od tych tradycyjnych. Są po prostu PYSZNE!
Gorąco polecam :)
Składniki : (6-7 sztuk)
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki
1 cebula – drobno posiekana
2 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie :
Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.
Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i wystudzonych płatków owsianych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie przeciśniętym czosnkiem.
Uwaga:)
Wiem, że wiele osób, na czele ze mną, „ma opory” względem próbowania surowego mięsa… Ja doprawiam mięso „na oko” a potem smażę odrobinę na patelni i dopiero próbuję ;) Ma to dodatkową zaletę, bowiem sól jest bardziej wyczuwalna w mięsie po upieczeniu/usmażeniu i w ten sposób zmniejszamy prawdopodobieństwo przesolenia :)
Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły. Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Uwaga:)
Po tym czasie kotlety są gotowe do podania. Jeśli jest taka potrzeba można bez obaw pozostawić je szczelnie przykryte folią aluminiową w wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę lub nawet dwie. Będą cały czas gorące!
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/09/19/kotlety-mielone-z-platkami-owsianymi