ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z płatkami owsianymi

Kotlety mielone z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Ostatnio znalazłam cudowny blog o nazwie "Lepszy smak" . Już kilkakrotnie próbowałam zamieszczonych tam przepisów i stwierdzam, że każdy jeden jest wyjątkowy. Do zrobienia kotletów mielonych zachęciło mnie wykorzystanie w nich płatków owsianych zamiast tradycyjnie bułki. Przyznaje, że "karminadle:)" są pyszne, delikatne, lekkie, niezwykle aromatyczne! Od teraz zawsze będę robiła je w tej wersji. Zachęcam do spróbowania.
Składniki : (6-7 sztuk)
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki
1 cebula – drobno posiekana
2 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie :
Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.
Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i wystudzonych płatków owsianych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie przeciśniętym czosnkiem.
Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły. Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Poniżej wersja kotleta w cieście francuskim - idealne jako pasztecik do barszczu.
Smacznego :)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2011/11/kotlety-mielone-z-patkami-owsianymi.html