ßßß
Wykonanie :Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i wystudzonych płatków owsianych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie przeciśniętym czosnkiem.
Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły. Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Poniżej wersja kotleta w cieście francuskim - idealne jako pasztecik do barszczu.
Smacznego :)