ßßß
Dzisiaj dwa dania grzybowe.Proponuję pieczarki smażone z kaparami oraz wersję tradycyjną z cebulką i czosnkiem.Smażone pieczarki pasują idealnie jako gorąca przystawka do pieczonych/duszonych/smażonych mięs i ryb.Wybitnie zagorzałym wielbicielom grzybów, możemy podać je także jako osobne danie.Składniki:1/2 kg pieczarek2 łyżki kaparów3 ząbki czosnkuoliwa z oliwek1-2 łyżeczki soku z cytrynysól i pieprzoliwa z oliwekdodatkowo:posiekana natka z pietruszkiWykonanie:Pieczarki przekroić na połówki lub ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie straciły białego koloru.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Wcisnąć czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć do chwili aż pieczarki odparują wodę i lekko się zarumienią.Dodać kapary, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych i rybnych.
PIECZARKI Z CZOSNKIEM I CEBULĄSkładniki:1/2 kg pieczarek3-4 ząbki czosnku1 duża cebula1-2 łyżeczki soku z cytrynyoliwa z oliweksól i pieprzdodatkowo:posiekany szczypior lub natka pietruszkiWykonanie:Pieczarki pokroić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny aby nie straciły białego koloru. Cebulę drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Wcisnąć czosnek i dodać grzyby. Smażyć do momentu aż z pieczarek odparuje woda i lekko się przyrumienią.Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem lub natką pietruszki.Smacznego:)
Polecam także cykorię na gorąco
oraz zapiekankę ogrodnika.