ßßß
Jest to w zasadzie sałatka śledziowa. Robiłam ją po raz pierwszy, jako próbę „przedwigilijną” i bardzo mi zasmakowała. Jest to podobna kombinacja smaków, jak przy podawanych przeze mnie wcześniej śledziach z jabłkami i grzybkami . Tym razem jest to ponownie połączenie trzech smaków: słonych śledzi, słodkiego jabłka i kwaśnego ogórka konserwowego, a wszystko uzupełnia sos jogurtowo-majonezowy. Pycha :)Przepis znalazłam na forum Cin Cin gdzie zebrał ogromną ilość pochwał.
Składniki:5 filetów ze śledzia (u mnie matiasy odsączone z oleju)2 cebule dymki (lub 1 średnia cebula)3-4 ogórki konserwowe1 średnie jabłko1 łyżka posiekanego szczypioru (lub natki)pieprz1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego1 czubata łyżka majonezuWykonanie:Śledzie pokroić w niewielkie kawałki i posypać białym pieprzem. Odstawić.Cebulę, ogórki i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z posiekanym szczypiorem, pokrojonymi śledziami, majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny (opcjonalnie).Odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).Smacznego:)