ßßß Cookit - przepis na BABECZKI ORZECHOWE

BABECZKI ORZECHOWE

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe wilgotne, orzechowe babeczki z lekką cytrynową nutką!
Ozdobione lekkim kremem prezentują się nader elegancko :)
Przygotowane na podstawie tego przepisu.
Uwaga:)
Przepis bardzo mi się spodobał ponieważ połowa mąki zastąpiona jest tutaj mielonymi orzechami włoskimi. Ja dodatkowo zastąpiłam cukier – fruktozą.
Autorka proponuje krem zrobiony z twarożku śmietankowego (np. Philadelphia). Jest on lekko słony ale mimo to bardzo smaczny! Ja swoje babeczki „przykryłam” kremem zrobionym z jogurtu. Okazało się, że jest to bardzo „zgrany duet”! Polecam :)
Poniżej podaję przepisy na babeczki i obie wersje kremu.
Składniki: (8-10 sztuk)
85 g włoskich orzechów, zmielonych
4 łyżki miękkiego masła
80 g fruktozy (lub cukru brzozowego)
otarta skórka z połowy cytryny
70 g mąki
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka – oddzielnie żółtka i białka
orzechy włoskie do dekoracji
Krem z twarożku:
250 g twarożku śmietankowego, np. Philadelphia light (można też użyć mascarpone)
syrop z agawy (cukier brzozowy lub fruktoza) do smaku
1 łyżeczka likieru migdałowego – opcjonalnie
Krem z jogurtu:
1 duży kubek jogurtu naturalnego
syrop z agawy (cukier brzozowy lub fruktoza) do smaku
1 łyżeczka likieru migdałowego – opcjonalnie
Wykonanie:
Do zmielonych orzechów dodać masło, fruktozę, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, żółtka i wszystko razem zmiksować.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą orzechową.
Formę do muffinek wyłożyć papierkami. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości foremek.
(Uwaga: Ja swoje babeczki piekłam w silikonowych foremkach, które nie wymagają papierowych papilotek.)
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Wystudzić.
Przygotować krem.
Z twarożku śmietankowego
Twarożek ubić z syropem z agawy i likierem.
Z jogurtu
Sitko wyłożyć dwiema warstwami gazy (do nabycia w aptekach). Wlać jogurt i pozostawić w lodówce do odcieknięcia na całą noc. (Uwaga: Dzięki temu jogurt będzie gęsty jak twarożek!)
Ubić odsączony jogurt z syropem z agawy i likierem.
Udekorować babeczki kremem, a następnie orzechami.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/20/babeczki-orzechowe