Wykonanie
Wspaniałe wilgotne,
orzechowe babeczki z lekką
cytrynową nutką!Ozdobione lekkim kremem prezentują się nader elegancko :)Przygotowane na podstawie tego przepisu.Uwaga:)Przepis bardzo mi się spodobał ponieważ połowa
mąki zastąpiona jest tutaj mielonymi
orzechami włoskimi. Ja dodatkowo zastąpiłam
cukier – fruktozą.Autorka proponuje krem zrobiony z
twarożku śmietankowego (np. Philadelphia). Jest on lekko słony ale mimo to bardzo smaczny! Ja swoje babeczki „przykryłam” kremem zrobionym z
jogurtu. Okazało się, że jest to bardzo „zgrany duet”! Polecam :)Poniżej podaję przepisy na babeczki i obie wersje kremu.
Składniki: (8-10 sztuk)85 g
włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego
masła80 g fruktozy (lub
cukru brzozowego)otarta skórka z połowy
cytryny70 g
mąki1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajka – oddzielnie
żółtka i
białkaorzechy włoskie do dekoracjiKrem z
twarożku:250 g
twarożku śmietankowego, np.
Philadelphia light (można też użyć
mascarpone)
syrop z agawy (
cukier brzozowy lub fruktoza) do smaku1 łyżeczka
likieru migdałowego – opcjonalnieKrem z
jogurtu:1 duży kubek
jogurtu naturalnegosyrop z agawy (
cukier brzozowy lub fruktoza) do smaku1 łyżeczka
likieru migdałowego – opcjonalnieWykonanie:Do zmielonych
orzechów dodać
masło, fruktozę,
skórkę z cytryny,
mąkę,
sodę, proszek,
żółtka i wszystko razem zmiksować.Ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli. Delikatnie połączyć z masą
orzechową.Formę do muffinek wyłożyć papierkami. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości foremek.(Uwaga: Ja swoje babeczki piekłam w silikonowych foremkach, które nie wymagają papierowych papilotek.)Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Wystudzić.Przygotować krem.Z
twarożku śmietankowegoTwarożek ubić z
syropem z agawy i
likierem.Z
jogurtuSitko wyłożyć dwiema warstwami gazy (do nabycia w aptekach). Wlać
jogurt i pozostawić w lodówce do odcieknięcia na całą noc. (Uwaga: Dzięki temu
jogurt będzie gęsty jak
twarożek!)Ubić odsączony
jogurt z
syropem z agawy i
likierem.Udekorować babeczki kremem, a następnie
orzechami.Smacznego :)