Wykonanie
Od niedzieli mamy nowego lokatora, a właściwie lokatorkę, która wymaga ciągłej uwagi, przytulania, miziania, niekończących się zabaw i dbania:) Lokatorka
mieści się w dłoni. W dłoni M. nie mojej:) Jest małą kulką z wielkimi oczkami, w których zakochałam się bez pamięci od pierwszej chwili poznania, kiedy owiniętą w kocyk wieźliśmy do naszego mieszkania. Zanim jednak odważyła się zwiedzić niewielki metraż naszego M1, siedziała wystraszona pod szafką na TV wybałuszając słodkie oczyska. Dziś jest już zapoznana z każdym centymetrem wszelkich podłóg, foteli, kanapy, doniczek (o zgrozo, moje kwiatki!) i głowy M., po której to urządziła sobie w nocy maraton:)) Trochę jestem zazdrosna, bo przecież jakbym to ja miała chęć pobiegać po jego głowie o 5:00 nad ranem to by mnie wystawił na balkon, żeby mi durnoty
spod czaszki wywiało. M. nie dość, że się nie zirytował - bo Małe mu spać nie
daje - to jeszcze się chichotał pod nosem i gadał z Istotką.Jest tak cudna, że wybaczam jej dosłownie wszystko! Innej opcji nie ma. Jak Słodkie To To wdrapie się na nogi/ręce/głowę i udaje silnik, grzejąc przy tym milutkim futerkiem i szybko bijącym serduszkiem nie sposób się gniewać na pogryzione kwiatki, rozsypany wszędzie żwirek czy podrapane całe ręce. I tylko żal
serce ściska na myśl o wyjściu do pracy i zostawieniu Maleństwa w pustym mieszkaniu:(Poznacie już wkrótce tego Łobuza, a tym czasem zróbcie sobie pyszne, szybkie i idealne do
kawy, babeczki
jogurtowe ze
skórką z cytryn.
Składniki: na 12 sztuk* za miarkę posłużyło mi opakowanie po
jogurcie 160 gkubeczek
jogurtu naturalnegokubeczek
cukrudwa kubeczki
mąki3/4 kubeczka roztopionego
masła (kostka 200 g)2
jajkaskórka otarta z jednej
cytrynyłyżeczka
sody1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Utrzyjcie
jajka z
cukrem na gładką masę. Dodajcie przesianą
mąkę z
sodą i
proszkiem do pieczenia i wymieszajcie. Następnie dodajcie
jogurt i ponownie wymieszajcie. Na koniec dodajcie stopione
masło i
skórkę z cytryny i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie całość. Nałóżcie masę do foremek na babeczki (do 3/4 wysokości) i pieczcie przez ok 30 minut, aż masa będzie sucha w środku.